HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

07. ožujak 2026.

CHICAGO DEFENDER O SUSRETU VLČ. JESSE L. JACKSONA PREDSJEDNIČKOG KANDIDATA ZA BIJELU KUĆU I DOBROSLAVA PARAGE

Povodom obrednih svečanosti i pogreba vlč. Jesse Jacksona 06. ožujka 2026. u Chicagu u nastavku slijedi prijevod članka objavljenog u najstarijem i najutjecajnijem glasilu  AfroAmerikanaca Chicago Defenderu o susretu Jesse Jacksona i Dobroslava Parage u vodećoj organizaciji AfroAmerikanaca Operation PUSH u Chicagu 1989. godine

"Hrvatski disident traži pomoć od Jesseja i Daleya"

autorica: Annette Wermter

Chicago Defender, 24. lipnja 1989. godine

Vodeći hrvatski disident, zatvoren četiri godine zbog prosvjeda protiv komunističke vladavine u Jugoslaviji, ovog je tjedna zatražio podršku velečasnog Jesseja L. Jacksona i gradonačelnika Richarda M. Daleya u svojoj međunarodnoj borbi za ljudska prava.

U sjedištu organizacije Operation PUSH, Jackson je predstavio Dobroslava Paragu (28), koji mu je uručio knjigu koju je napisao tijekom zatočeništva, dokumentirajući kršenja ljudskih prava od strane jugoslavenske vlade.

NA SLICI: TRI BIVŠA PREDSJEDNIKA CLINTON, OBAMA I BIDEN I TISUĆE PRISUTNIH ISPRATILI SU LIJES VLČ. JESSE JACKSONA 06. OŽUJKA 2026. U CHICAGU

"Mi u komunističkim zemljama polažemo velike nade u Zapad", rekao je Paraga, dodajući da će "pojedinci poput Jacksona, koji je poznat po svojoj brizi za ljudska prava, biti jamstvo da se sloboda može proširiti svijetom."

Paraga, vodeći hrvatski i jugoslavenski aktivist za ljudska prava, ulazio je i izlazio iz jugoslavenskih zatvora od svoje 19. godine. Još kao student prava, on i židovsko-hrvatski student Ernest Brajder prikupljali su potpise za poznatu "Zagrebačku peticiju", kojom se tražilo ukidanje torture i oslobađanje jugoslavenskih političkih zatvorenika.

Zbog toga su obojica uhićena i podvrgnuta teškom mučenju, rekao je Paraga u ekskluzivnom intervjuu. "Bacili su nas u samicu na mjesec dana", prisjetio se. "Soba je bila premala da bi se leglo, nije bilo svjetla i jedva da je bilo zraka."

Brajder je preminuo pod mučenjem. Paraga je rekao da je proveo još četiri godine u istrebljivačkom logoru "Goli otok", koji se često uspoređuje s koncentracijskim logorima Dachau i Auschwitz. Međutim, čak ni u ekstremnim uvjetima izolacije, student nije odustajao od borbe za svoja uvjerenja.

"Budući da sam odbio obilježiti smrt diktatora Tita", rekao je, "odveli su me u vrlo malu ćeliju i tukli me. Oduzeli su mi sve osim donjeg rublja, iako je bila zima. Drugog dana, dva čuvara su došla u moju ćeliju. Vezali su me za drvenu stolicu, nasilno mi otvorili usta i ugurali plastičnu cijev u grlo. Zatim su mi ulijevali vodu niz grlo dok se gotovo nisam ugušio."

U to vrijeme, ovaj rimokatolik je rekao: "Molio sam se da umrem što je brže moguće." Drugi zatvorenici, koji su bili podvrgnuti istom tretmanu, bili su poznati po pokušajima ili izvršenim samoubojstvima, rekao je Paraga. U svojoj knjizi naveo je 10 premlaćivanja od strane zatvorskih čuvara, nekoliko ubojstava i 15 samoubojstava.

Nakon Paragina puštanja iz zatvora 1984., liječnici su otkrili ozbiljne bolesti, očito potaknute njegovim zatočeništvom. Stoga je tužio jugoslavensku vladu za odštetu, što je izgubio, a što je rezultiralo time da je jugoslavenska vlada podnijela protutužbu, koju je također izgubio.

Njegova tužba bila je prvi put da je privatni građanin podnio formalnu sudsku tužbu protiv vlade u istočnoj Europi, rekao je Paraga.

U listopadu 1986., kada se o njegovom slučaju raspravljalo na sudu, Paraga je rekao da mu nije dopušteno izvođenje nikakvih dokaza. Tijekom dvotjednog suđenja, prema Paragi, svi svjedoci optužbe bili su isti oni koji su počinili mučenja, ustvrdio je Paraga.

NA SLICI:Chicago Defender - Borba za prava - Dobroslav Paraga, jugoslavenski disident, uručuje knjigu dokumenata o kršenju ljudskih prava u Jugoslaviji velečasnom Jesseju L. Jacksonu i njegovu sinu, Jesseju Jr., nakon nedavnog sastanka u Operation PUSH.

Kada je zamalo ponovno otišao u zatvor 1986. godine, rekao je da je "javni val ogorčenja zapljusnuo svijet", što je rezultiralo time da je njegov slučaj postao tema u međunarodnim medijima.

Pod pritiskom javnosti, jugoslavenska vlada zatvorila je koncentracijski logor Goli otok iste godine.

Prošle godine Paraga je organizirao 17-dnevni štrajk glađu kako bi prisilio vlasti da mu daju putovnicu koja mu omogućuje da se odazove pozivu zapadnonjemačke vlade.

Također je bio ključan u ishođenju rezolucije Europskog parlamenta kojom se poziva na prekid svih oblika diskriminacije i ugnjetavanja u Jugoslaviji.

NA SLICI: PREDSJEDNIK DR KONGA FELIX TSHISEKEDI I PREDSJEDNIK JUŽNOAFRIČKE REPUBLIKE CYRIL RAMAPHOSA SUDJELOVALI SU NA KOMEMORACIJI U CHICAGU

Kada se Paraga 1990. vrati u Jugoslaviju da vidi suprugu i dvoje djece, najvjerojatnije će odmah biti uhićen, rekao je. "Međutim, moram se vratiti u svoju domovinu", rekao je, "kako bih intervenirao u ime pojedinaca koji i dalje pate od kršenja ljudskih prava."

Američki State Department uvjerio je Paragu da će ova nacija u potpunosti podržati aktiviste za ljudska prava i zagovornike demokracije kako bi potaknula održive alternative ugnjetavanju i bezakonju, prema Paragi.

Na vrh - Top