HRVATSKO PRAVO
Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj
http:
www.hrvatsko-pravo.hr http:
www.hrvatsko-pravo.com
06. veljače 2009.
TITOVA „DEMOKRACIJA“ DANAS
U vrijeme komunizma, a i danas, jugoslavenski komunisti proturali su tezu kako je Jugoslavija bila najslobodnija zemlja od svih komunističkih država. To nikako nema veze sa istinom jer je proces demokratizacije tada više napredovao u Poljskoj i Mađarskoj nego li u Titovoj Jugoslaviji. Tračak demokracije u Jugoslaviji, ili bolje reći, popuštanje monolitnog političkog jedinstva može se smatrati period «liberalizacije» u Srbiji, te početak « masovnog pokreta» u Hrvatskoj. Prije i poslije toga vladala je šutnja i diktatura doživotnog predsjednika-diktatora. Njegova diktatura trajala je gotovo pola stoljeća. U vođenju politike dominirala je Komunistička Partija i ako je tkogd bio nekomunist, socijalist ili kršćanin nije imao nikakvog prava ni vrijednosti. Nije imao dopuštenje za javno djelovanje. Pod krinkom borbe protiv jednog zla, fašizma, Tito i njegovi komunisti, našem narodu, nisu donijeli slobodu nego najmračnije zlo i diktaturu koja je u Hrvatskoj bila toliko oštra i nesmiljena da je narod masovno emigrirao, što iz političkih, što iz ekonomskih razloga. Ta mračna tvorevina u razdoblju svoje najkrvavije diktature u svom službenom nazivu nosila je čak i pridjev «demokratska» . Slično i po uzoru na DDR koja je od svih europskih komunističkih država imala najizgrađeniji diktatorski sustav. Titov jugoslavenski državni okvir nije se niti mogao održati bez diktature i državne sile. Njegova demokratska Jugoslavija nije bila ništa drugo nego crveno obojena Jugoslavija Aleksandra Karađorđevića po svom ustroju također diktatura. Odgoj u Jugoslaviji bio je takav da se mladež odgajala u slijepoj poslušnosti pjevajući pjesme Vođi. Tako im je bio stavljan za uzor . U tim okolnostima rodile su se i odrasle mnoge generacije kojima je on oblikovao život. Naučeni na diktaturu , sustav neslobode postao im je normalan. Apatija , mrtvilo i poslušnost koji danas vladaju u Hrvatskoj kod dijela naroda, tako i kod mnogih intelektualaca rezultat je takvog odgoja i života u prošlosti. Za život svih u Jugoslaviji važan je bio samo Tito, vođa, maršal, generalni sekretar KPJ, predsjednik SKJ, predsjednik jugoslavenske komunističke vlade, predsjednik Jugoslavije, vrhovni zapovjednik JNA, Bog i batina…. Oni su bili, a mnogi su i danas takvi, jer je Tito njihov život takvim oblikovao. Razvrgnuće zajednice u koju nas je strpao nanijelo nam je mnoge rane. Prouzročilo desetke tisuća izgubljenih života, mnogo patnje, razrušenih obitelji i materijalnih dobara. Da ne govorimo o gubicima koje smo pretrpjeli za njegove vladavine. U titovskom diktatorskom obliku demokracije nisu se trpjeli nikakvi znakovi slobodnog mišljenja. Nalik takvoj demokraciji imamo danas u Hrvatskoj. Kod nas danas ne da vlada dvopartijski sistem već je tu riječ o jednopartijskom komunističkom sistemu podijeljenom u dva tabora sa istim ciljevima i nakanama. Nisu nam donijeli nikakve promjene i iz razloga jer su oni jednostavno dio prošlosti, dio Titove demokracije ili njeni sljedbenici. Oni predstavljaju diktatorsku tradiciju a takvi kakvi jesu, jesu iz razloga što su tako odgojeni. Smetnja su stvarnoj i pravoj demokraciji. Demokracija i njen proces u pravilu idu u skladu s reformama. To bi značilo da bi se, u tom slučaju , morale i trebale dogoditi i ekonomske i političke promjene. U našem slučaju one mogu ići samo do jedne granice a to iz razloga jer bi te promjene ugrozile strukturu vlasti. Stoga se s pravim reformama kod nas i odgađa, ili ih se zaustavlja, tako da ni jedna prava reforma nije još dovedena do kraja. Jednostavno rečeno, demokratizacija će ići onoliko i dotle dok ne ugrozi vlast. Dotle su pojedinci i skupine koje djeluju u pogledu demokratizacije osuđeni baviti se samo teoretskim pitanjima slobode i demokracije, dok im ulaz u konkretna politička pitanja zemlje nije dopušten. Osuđeni su da budu samo klica koja će teško proklijati. Ostat će kao kozmetika koja je vlasti potrebna da u očima svijeta dobije legitimaciju progresivnosti. Ostaje nada da tako ipak neće biti i da će se oni kojima je nutarnja svijetlost zamračena jednom obući u oružje svijetla i odbaciti djela tame kako to apostol Pavao preporuča. ( Rim 13,12 sl). MIRKO OMRČEN
EKSKURZIJA OD TITOSLAVIJE DO TUĐMANISTANA
Čudnovat neki put Otputovah sa svojih osamnaest godina-daleko. Bijah još đakom. Vlak me odvezao prema—istoku…nekadašnje naše zemlje. Ukrcah se na Prvome peronu jednog ranolipanjskog poslijepodneva, sa čitavim razredom—u vagon, koji- nam je pripremljen-/preko Generalturista/—još -u Ljubljani— Moji me ispratiše, a ja im mahnuh “ oboružana” putnom torbom..i..nešto džeparca—Mogli su konačno –odahnuti, jer sam se jedva spremila,obuzeta—/uvijek iznova /onim karakterističnim nemirom,kojeg smo svi mi-,više ili manje -osjetili.-prije negoli smo krenuli-u nepoznato. Čekasmo podugo/ na samom izlasku iz-Zgba/..da bi potom -vlak uzeo --onaj svoj ritam— i..zujanje parajućeg zraka--- Kočio je rijetko.,jer je .. kao -najbrži /-u ono-doba/ -- prelazio male -stanice…,jureći-prema našem istočnome cilju Smjestih se u coupe .i ..na trenutak-zatvorih -oči— Mamin glas… I ono -što se uvijek pitalo--./.u našoj –obitelji/— Je ..s i .. l .. i …. uzela—zdravstvenu—knjižicu…..Pazi..dobro ..ju—spremi—da..ne----izgubiš---putem Nekako-- je --ipak ta knjižica—bila --najvažnija… Kako sam ju/-naravno-dobro-spremila..u tu -jednu-torbu----negdje na dno----da se ne izgubi/— pred očima mi se stvori—njena druga stranica , / na kojoj su –bili podaci- tj .ime roditelja-nositelja osiguranja/-- Pisalo je Filip /majčin otac/.. Otvorih oči -refleksno, jer je netko naglo otvorio pomična vrata— Počelo je nešto kao “seljakanje” putujućih đaka…koje se- svelo ..na ono --što dalje od Raske i njenog-coupea .. /putovali smo koncem trećeg razreda ,u pratnji njenih -više nego katastrofičnih ocjena iz matematike - po naredbi ondašnjeg -ravnatelja/-u strogim granicama -nekad takozvane naše zemlje. Na knjižicu više nisam mislila..nasmijavši se Đurđici -zvanoj-Đuka.,--koja se brzo popela i legla u onu - gornju-mrežu-/za prtljagu/ , šesdesetih godina su takvu posjedovali- gotovo svi-vagoni--, Imala je najviše četrdesetak kila ..uz prateću -jedinicu-iz -matematike,naravno— Otada prođoše -godine,.. Uz one karakteristične-trenutke .-prisjećanja…,kada -bih se recimo našla –na onome -. istome Peronu. Djeda više-nema, -- ,ni --mame— Samo ono- ime- na mojoj iskaznici(-najvjerojatnije-upisano-)-- greškom --, Ili, nije,.. Mama me osigurala “na sebe”,poslije tatine smrti - /jedanaest mjeseci..ranije-/…,. Zatitra mi--,ponekad-,-- pred očima--- ,Rekli-bi—/obično-narodno ime…koje –i dan danas --daju -djeci/- Ili je ..i tada..ono—imalo neko drugo-značenje?! Ne znam - da li sam se baki i djedu—javila sa --toga-putovanja— Iskreno rečeno-nisu-mi bili baš na pameti—tih dana. No kada je sve—to prošlo ..i—došle -tzv. zrele godine --počela… sam ih .. se sjećati—sve—više. I priča -kako je djed -bio zarobljen—negdje ..u Sibiru..četiri –godine ,,,a—kada se vratio kući— moja je mama imala upravo –toliko godina,,i..da ju..je tada..prvi puta..vidio— Drugi sam ra t –doživljavala –također /po pričama,…..--- ,filmovima-…dokumentarcima.. A onda dođe -devedeseta.. Pa – njena--..prva.. Više mi nisu trebale/tuđe /–priče… Doživjeh --- sirene.. ,Uđoh--- ./baš je bio Dušni dan /-- u onaj Tunel-sklonište -ispod Griča--- Bijaše opća uzbuna..pa unutra provedosmo dva—tri—sata— Potom se dovukoh do stana—/uz minimalnu uličnu rasvjetu/ ,zajedno sa kćerkom - ,usput se skrivajući --iza parkiranih auta “ domaće” proizvodnje, …uz pokoji pucanj -“snajperista”,…/.glumeći iz nužde/ -----poluostarjelu-mačku…Kasnije sam u mraku..slušala /.radio-vijesti/—misleći ..sve više ..na priče --o Sibiru,,djedu,..koji je tamo-kao ratni zarobljenik--navodno -bio kočijaš-na nekome imanju,…— Potom , u drugom ratu..kao službenik --željeznice ---zajedno sa sedmero djece /mama i..pet sestara..i..ujak / --zbrinut –u-nekome -vagonu.. Kada bi pao --padobran ..isti bi se” lovio”— --i------prekrajao—--/--postavši nasljedan/—dudovim svilcem—preko—sašivenih-haljina--- -Da je ---bilo---brašna----- Još na trenutak ugledah --vlak---transibirske željeznice ,potom lice glumca ,koji u zadnje vrijeme sve ..više --karta--,-onda nekoliko -pjesama---njegove ----balalajke ------ Potom zaspah--------- Probudila me .,.zamislite-----,-baš ….Larina ..pjesma---- Donio ju vjetar---sa neke …stepe --- Iziđoh --na ulicu—A kad tamo---sve neki --drugi,…čudni—ljudi--- -. Hodaju trotoarom.../.kao -splašeni-/-- Boje se --koračati ---jer je sve krcato podugačkim autima/preko pet metara/ --U njima sjedi../ neobuzdano/..i ne baš vješto—šofira—po jedna-osoba Tu i tamo --još prođe poneki tramvaj -- U njemu su đaci , sa svojim ruksacima,..sa kojima ..i nehotice—guraju penzionere ..pa onda viču —jedni na –druge--- Potom -- ovi stariji--—grde -- mlađe---koji više ..i ne---reagiraju--,-poštivajući igrom-savjesti /njihove—ipak—godine/ “Penzići” od kojih su neki—..i…premladi za--- to---potom održe čitav govor u tom sredstvu – javnog—prijevoza, jer im je tu-/silom-prilika-/zagarantirana-slušalačka-publika.. Govorancija - obično završava -psovanjem—Predsjednika—--i—onih --na --vlasti—samo što su- im—titule -izostavljene— Da bi –bile /iste -obilato—nadoknađene---slušanjem—vijesti—Dnevnika..i tome---sličnog - *Otvorih ormar---a kad tamo—još --moje haljine sa --početka sedam-- desetih--,čak --/i ona …u kojoj sam gledala Doktora Živaga—u Studenskome centru-/…netaknute Pa , naravno.,.kad nije --- prava-svila— Moljci je --zaobišli--- Potom ugledah—kofer—i u njemu---skrivenu—vozačku—dozvolu … Više..i..ne ..vrijedi— A ..i-- što---će mi – Nemam auta , …nisam ga nikada—ni--imala— *Samo sam dočula-kad je/ pravi/--rat iste --oduzimaju..uz—opću-mobilizaciju Ne - imam ..ni… novca Samo neke--/ potvrdice/---o plaćanju ..u …dinarima----pa hrvatskim dinarima ….potom u-kunama Ove / zadnje / se razbježale na sve strane…tragom svoje-- korjenite-riječi— Pobjegle --i misli---…/.a---bez njih –ipak ne mogu/--- Kreni malo u –šetnju---onako --niz ulicu—puteljak—bilo gdje --.nek.. te nose---noge....srce …što li--- Pusti ..mozak—onako—na “pašu”-------- Poslušah taj -glas --niotkuda ..I krenuh – Prenu me ovaj—puta sirena --bijeloga auta,,, Juri ---potom—još--.jedan--- Slika viđena --toliko --puta Konačno—/to—je --grad/—tješim samu—sebe I što će ti—/sigurnost/kada su te –zapravo—izdali—najbliži-,…obitelj ,…porodica---“-nazovi.- prijatelji”—itd,… Vjerojatnost—toga..i ..nečega --uvijek postoji--- Korača …onako.., uz --tebe---- Meteori padaju—skupa sa –meteoritima—pa te ipak ..ne bubnu—po glavi---- Ti—ipak- moraš svladati –prvu—drugu—brzinu— Vlak škripeći—usporava— Ulazimo u stanicu------ Đački smijeh odzvanja-hodnikom— Kažu da postoje -vremenske rupe— Možda sam upravo-upala u takvo—što— Tim više što oko mene—leti….. neki—k u k a c— A nije -moljac!!? Nije ni -zrakomlat. Možda se -pretvori u -kloniranog-- /-uličnog /ubojicu— Ili se spustio sa filmsko-televizijskog --ekrana /prepunog patološkog nasilja…/,da konačno- preodgoji-naivno-nadobudnu-mladu generaciju-koja upravo sluša podmetnutu -im glazbu/--
Ovaj puta ne kanim / ponovno -zaspati/.nakon uobičajenog rada. Otkuda bih imala,inače, -prvo—dinarićee.,--.pa potom—kune..i—kuniće-- Nastojat ću barem –neko ..vrijeme…ostati budna../kao onda kada smo se spremali za maturu—pa učili potpomognuti -pilulom --za -vozače/… Bijaše to—samo—jednom..i nije nam—prešlo—,srećom,—u –naviku- Kasnije su takav-medikament-zabranili— Nikad nije --kasno—zar ne /--ponoviti-povijest/---?! “Slavna “-ipak neka-ratovanja. F….ilipova…,pa--..Aleksandrova----------- Naš se vlak približava - njihovim --granicama— U z objave..istih.. Mislim -ratova--!!! K ako bi—rekli—stari. .Po —muški— A ne po , skrivečki--,iliti…-kukavički.. Iznad gnijezda..potom ..skrivali-neko—“blago”—/onako—ispod nazovi- žita../nog—tuđeg polja.. Zar --ne .?! Željeznica juri -pored njiva--- Potom - prvi puta -ugledah polja -maka.. Pitomog. Zaspah—ubrzo—Da li—to--biješe san-/kroz –pjesmu-/…ili -kruta-proza O tome ću drugom nekom zgodom. MIRA .
….
|