HRVATSKO PRAVO
Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj
http:
www.hrvatsko-pravo.hr http:
www.hrvatsko-pravo.com
24. lipanj 2009.
HRVATSKA U LABIRINTU
Hrvatska danas luta po labirintu kojemu ne pozna ni ulaz ni izlaz.Čini se kao da nitko ne zna reći kako izići iz njega.
Nismo pronašli pravi put k demokraciji ili smo taj put, zbog vlastitih slabosti i nemoći , napustili ili ga nismo znali slijediti, stoga je tome tako, zato lutamo. Narodi koji su znali i mogli ostati vjerni demokraciji nemaju nama , koji smo taj put napustili, ni na čemu zavidjeti, dok mi njima itekako imamo.
Hrvatska se svjesno odrekla demokracije i slobode slijedi put svojih Vođa, slijedi put komunizma i komunista koji demokraciju shvaćaju kao jedno povijesno razdoblje, kao građansku ustanovu koja mora bezuvjetno nestati. Ova filozofija, koja ne poznaje objektivnog prava u smislu njegove obveznosti za sve, jer u čovjeku ne nalazi nikakve vrijednosti , koja bi u sebi sadržavala nepovrediva prava, u demokraciji i ne može vidjeti ništa drugo do puke prolazne ustanove, koju je potrebno likvidirati.
Na tome ta filozofija i radi pa se može konstatirati da oni koji bi htjeli k slobodi i demokraciji to ne uspijevaju jer nas sve skupa komunizam još čvrsto drži.
Često sebe upitam da li je stvarna želja i žudnja ovog našeg naraštaja doista društvo kojemu je primarno iskorištavanje čovjeka po čovjeku ili je to oplemenjenje i očovječenje.
Tragičan je zaključak da se za ovu prvu ideju i misao bore i podržavaju je mnogi intelektualci koji tako pomažu i omogućuju državu koja time nije sredstvo i u službi građana nego je sredstvo i u službi privilegiranih interesnih skupina.
Vršiti nasilje, masovnu otimačinu i pljačku sa strane manjine protiv većine ne vodi humanizaciji nego barbarizaciji života i društva. Svatko civiliziran odbacio bi vrstu takvih odurnih metoda i takvu vrstu demokracije. Takva demokracija niti poznaje istinu niti vrijednosti slobode i čovjeka.
Neki naši « ugledni novinari « ponekad se usude ponešto napisati i reći o demokraciji.
Tim prilikama pišu o Hrvatskoj kao o demokratskoj zemlji a našu demokraciju poneki od njih nazivaju i « zrelom demokracijom «.
Kakva je to zrela demokracija u kojoj se mjesto sporazumijevanja razumnih bića , koja posjeduju duhovno zajedništvo, donose jednostrani zaključci i odluke u pitanjima cjeline, kad se vodi politika « zatvorenih vrata «.
Kad se demokratska jednakost šansa za sve , pretvorila u tragediju mnogih odnosno ogromne većine, što je dovelo do obezčovječenja života i zajednice sve to u ime nečijih interesa pa i interesa tih koji o stanju demokracije pišu ne služeći dobrobiti zajednice već u interesu zla.
Većina urednika većine hrvatskih medija u podaništvu su interesnim skupinama zla. Uredujući dovode u red i drže u svom podaništvu mnoge intelektualce koji, iako to u dubini srca žele, nemaju hrabrosti u borbi između dobra i zla odlučiti se za dobro. Tako protiv svoje volje služe neprijatelju ljudske prirode, služe zlu. Srcem svojim i razumom oni bi k dobru ali ih zlo još čvrsto drži. No kad-tad, a čim prije to bolje za sve nas, morat će se odlučiti između dobra i zla ( 2 Kor 6,14).
Između ostalog i o tome će ovisiti da li će demokracija u Hrvatskoj postati pravom demokracijom, nadahnuta na vječnim i duhovnim vrijednostima. I o tome će ovisiti da li će demokracija postati sposobnom da se preporodi. Ako bude drukčije protivnici demokracije s pravom će moći predbacivati da « se uzalud čekalo ostvarenje ljubavi prma bližnjemu, ljubavi koja je propovijedana dvije tisuće godina « U tom slučaju zadat će se teški i smrtni udarac i slobodi i demokraciji i kršćanstvu i uopće i samoj ideji čovječnosti kod nas.
No ako pobijedi hrabrost, odlučnost, volja i ljubav prema istini i slobodi, prema dobru općenito, tada će vrijediti konstatacija da demokracija nije samo razdoblje koje prolazi i koje treba poslati u zaborav. Zavladat će vladavina najveće ekonomske i političke slobode, osobne i društvene. Stoga treba vjerovati u pobjedu, vjerovati u čovjeka, bez obzira što neki iskvareni i iskrivljeni oblici kršćanstva i demokracije popuštaju pred vladavinom zla, treba vjerovati da će njihove žive i zdrave snage jednom i uskoro novom snagom i novim poletom osloboditi našeg čovjeka i našu zajednicu.
Iako čovjek treba težiti k savršenstvu valja biti i realan kad je o savršenoj slobodi riječ. Papa Benedikt XVI tako o tome piše : „Unutar ove naše ljudske povijesti nikad neće postojati neko apsolutno idealno stanje, niti će ikada biti postignut definitivni poredak slobode. Čovjek je uvijek na putu i on je uvijek konačno biće….nikad neće biti posve idealna poretka stvari koji bi bio u svemu pravedan. Ne govori se istina ondje gdje se taj zahtjev postavlja, Vjera u napredak nije u svakome pogledu kriva. No lažan je mir o nadolazećemu oslobođenom svijetu u kojem će sve biti drukčije i dobro. Moguće nam je postići samo relativna uređenja, ona mogu imati samo relativno pravo i mogu biti samo relativno pravedna. No moramo se truditi oko najveće moguće približnosti onomu što je istinski pravedno. Sve drugo, svaka unutarpovijesna eshatologija , ne oslobađa nego zavarava i stoga podjarmljuje……..mišljenje da je promjena svijeta bitna zadaća u borbi za slobodu, jest mit. U povijesti će uvijek biti uspona i padova…….Naša je zadaća; svaki put se u sadašnjosti boriti za relativno najbolje uređenje ljudske uzajamnosti te pritom izboreno dobro čuvati, ono što nije dobro prevladati te odbijati navalu onih moći koje idu za razaranjem.“
OMRČEN, MIRKO
GNIJEZDO BEZ SOKOLA ili preživjeti u Zagrebu 1969-2009.
Znaš Ana, toga je previše.. --------------------------------------------------------------------------------------------- Trebaš-otputovati—na..kratko----- Napustiti -ovo mjesto---- I ne slušaj - ono../da se recimo moraš ..vratiti/....i…da će te -sve opet -problematično dočekati.. Između odlaska..i povratka—baštinit ćeš – recimo……boje u prolazu ,travke--- ,drveće.... ili njihove ostatke..,...registrirat ćeš ..onako u sebi-, misleći –u taj trenutak /-zauvijek/---- Potom ćeš zamišljati -recimo-nešto lijepo.. No - protok-vremena—uzet će –s v o j e— A ti ćeš se naći-pred gotovim-činom— U nekom svom vremenu…,potpomognuta taktovima-valcera—Odiseje u Svemiru Otplesavši isti sa -- / nekih svojih sedamnaest godina/… ----------------------- Pa ... su potom stigli na Mjesec .! -Izgledalo je i -zvučalo - više nego dobro. Poslije si –dočula --da je netko –“bacio -prašinu”---- Koraci –veliki—za -čovječanstvo-/izložba u Tehničkom muzeju/. Gledam –upravo-tu prašinu. Kome -onda-vjerovati-!?- Sjena je -bačena… Od zastave…na Luni!? Već si navikla—da -dobivaš –cit. –Rog za svijeću— Samo ti-lijepo –otputuj---tamo—do kuda—imaš—gotovine— -Sada se putuje-na -kartice/rogobori poluprazan džep/.. ------------------------- Juriš , Ana .,. kroz vrijeme.. Čuješ me--- --svoje neko vrijeme. Zagrebački Ksaver, .koji dotaknuh.-kao dijete.,.kada je mama morala nositi moju …kokicu..na cijepljenje / protiv kokošje kuge/-- -U tamošnju ambulantu-dok je bila na strani/ispod Cmroka/-- Kokoš je došla najvjerojatnije iz Like,no čim je ista/ili više njih / stiglo na naše dvorište..i..prenoćilo -u-onom kokošinjcu blizu kuhinjskog prozora --- —bilo bi . bi gotovo-- Postajalo bi kućnim ljubimcem—ili su/svi -samnom –imali-posla/— -što nije -bilo –preporučljivo..od mojih --najranijih –dana--. I dan-danas još imam tu drvenu-košaru-u kojoj je prenošena / ta perad/ Ostala je uspomenski -na te dane-/dok su druge-itekako -vrijedne/. uništene selidbama.. Ili još - “bolje “-zlobom / bračnog/ ..”društva “ -koje me ,nažalost, okruživalo -poslije rujna –1974… Kada ruji----mjesec septembar --nosi --promjene—eto—nekako na—svim—razinama-- Đaci obuvaju -tek kupljene –cipele,…pritom okrećući..nove stranice---teka…bilježeći nove podatke… Odrastajući…svaki na svoj –način… I kada to / konačno / jednom—i postignu----pitaju se ponovno—koliko je na to utjecala -okolina-odnosno naslijeđe.. -------------------------------------------------- Jučer prođoh parkom -na - spomenutom-Ksaveru.. U mislima mi Pustinjak -Remeta -koji –inspiriraše autora - Smail---age—Čengića. Klanjaše se ..svima..onima—koji bi potegnuli—vrata—na ondašnjoj-kapelici.. Bijaše --izgleda -kobno -to klanjanje—pa se –pretvorilo u –epiku---u pet- dijelova.. Sudbonosno je ne znati –da je slično –bajronovštini. -Teorija i-praksa..se – isprepliću… - Estetički--pristup—nosi ..uvijek –nova..i ponovno—ista—pitanja - -Korisno..ili –lijepo..- Možda je upravo jedan Matoš –rješavao -tu dilemu --kada je zanoćio u onoj gostionici podno današnjeg Hidrometorološkog zavoda—potom se vratio u -/ Gnijezdo bez sokola/ huknuvši –na susjedu—koja je upravo -krenula --putem jutarnje kave -- preko još tamnog hodnika --do svoje kuhinje –/okrenute prema –istoku/--,ne zato da ga nadgleda - Hodnik je bio- ogroman, poluprivatan—--i..jer je / konačno vodio i—do toaleta--/-- -Komfor -u onom –prozaičnom –smislu---riječi-tada nije igrao-veću-ulogu…. Zato - se /imalo /–gotovo sve –drugo—uključujući –tajnost kretanja— I tišinu koju su skrivali –široki zidovi. ---------------- Zaplivah mislima do Novoga ,naravno Vinodola---parka od ružmarina i.. lovora--- —I biste -pjesnika ,koji opjeva –Noćnik… Potom se bacih u more / u kupaćem kostimu iz Trsta / . –I zaplivah prema kutiji- plutajućoj -reklami za cigarete -Peer, pa natrag prema još daščanom kupalištu-poput sretne-žabe.. Konačno -rješih se mature-- -U isto vrijeme -voljeh -književnost ..i astronomiju—pa izabrah-ovo-prvo. Potom-platih-dug.. Valjda zbog -estetike Ili stoga ..što se okupah u kostimu -sa /Ponte Rosa / -- sa svojim društvom-koje je gledalo -kako stare dame -odlaze u pol “ bijela dana-gledati -tv-prijenos—emisije ---kada princ -Charles-posta –prijestolonasljednikom-- / Bje to ona godina-kada je zatitrala slika sa Mjeseca --a mi gledasmo cijelu noć ..i.. rano jutro-prijenos ,eto-iz –Svemira. Kozmopolitski nastrojena /.i bajronovski –neraspoložena /-rekoh nakon svakojakih neuspjeha – Domovino-Laku noć--- I nađoh se na obali –Dunava..Vatromet / novogodišnjih /-želja -- Iskrice se –pomiješaše -sa nevidljivim –zvijezdama-- Godine --učiniše --svoje--- Te je noći-Slovačka –promijenila-valutu.. A ja se se dobro-“prijeđoh” -- /čekajući novce –zarađene –tzv.smjenskim radom koji još nije-isplaćen/-- Zna se- tko-nije-poštivao-kolektivni-ugovor.. Moja to domovina mora učiniti /putem tužbe ..sa zateznim kamatama/.Unitaristička je koncepcija -ponovno-nadvladala -naivni-larpulartizam,ili po onoj-da su pjesme-najbolje—ako—si—barem-malo-tužan..,a novele-najuvjerljivije-ako Matošev -Solus-pobjegne iz Dvorca--.,naravno-praznih -džepova… Turistički me autobus-vrati –u moj –rodni-grad-- -------------- Poslije te -konstatacije –nastavih -šetnju –blizu Križnoga -puta— Realizam je nadvladao -i..bez potencijalne-teleportacije - Odlučih potražiti-djetelinu-sa –četiri-lista— No -ona još nije-izrasla— Oko mene-polupogažena –/neka jadna-trava-/ I polusuhi-šaš—
Pustinjak - koji se naklonio .kao –lutka-pri otvaranju vrata tamošnje Kapelice-na Ksaveru/ ..i.. koji inspiriraše-poznatog Bana Pučanina–da polovicom 19.tog stoljeća….. ispjeva poznati-spjev—o dilemama romantičarskog Age –vrzmaju se mojom glavom- Logika -zbivanja-govori-svoje- Zlo , neposluh , samovolja--- moraju -biti-kažnjeni-kad-tad- Nadošli --napadom -iz –zraka/-kopna/—ili –pročitano-bez razumijevanja—neke knjige.,koja se još znala boriti-za –jezik-narodni---- Danas –bi neki dodali—nije baš cit.”in,”a sve u svrhu kroatiziranog -anglosaksonizma-- ------------------- Savršenstvo trohejskog deseterca i..osmerca..korača .. okolo –putevima njegove –Čete…-I—mojim..mislima- Haračlije -vire iza svakog –ugla..počevši od nakaradnih – novosklepanih zdanja -elitnijeh-nazovi-četvrti……… Pa -do -opetovanja-istijeh-vijestiju—o nekom kao –stezanjem-remenja /valjda onom u autu-dok liječe komplekse -više vrijednosti-- markom limenih-ljubimaca.-kupljenih /i.. mojom-“lovom-“- Izraz-“lova-“ovdje -označava-novac-ali --i –pustu želju-da/ ista /–promijeni naglasak.ili još bolje-značenje-da se Isti- konačno- polove-i..izoliraju --- Za opće -dobro—I da se ova --dječica u parku-mogu-bez straha-igrati-lovice- ----- -Šiška od toga-prozbori mi –češer, koji otpa baš sa svoga stabla..do mojih cipela, namočenih-pretproljetnim –blatom— Još će Oni dugo trabunjati Narodu o tome---ko” vrag ..traaaalaaa---laaaa—da prostiš, Ana -na izrazu— Vrijeme leti-poput -lastavice- Niitko ne zna-zašto se vraćaju .-baš u ta svoja -gnijezda— A ipak dolaze! I prije Kobi ! Da ne ostanu bez Gnijezda.. Pametnom je-i..jednom/jedna /dosta..!!! Ne ruše i./ne rasprodaju / njihova gnijezda jer- kako kažu-to donosi-nesreću- Sluge su nekada-svjetovale -svoje gospodare—i…oni su-ih -naučili-slušati— Ana -ovo—sve moraš-prespavati… Sutra će ti sve –biti-jasnije.. Nećeš -otputovati---ovaj puta –ne. Suočit ćeš se –sa stvarnošću.-Nema ti druge—Uzmi recimo Postolara i..vraga… Pročitaj-prouči to—još jednom. Povjestica koju..neki nisu shvatili..srljaju po svome.. I..što je najgore -vuku sudbine onih .kojima-naređuju- u bezdan— Koraci me odvedoše do Glavnoga kolodvora— Oko Lokomotive --/eksponata-/šetaju—golubovi..,sigurni da ih nitko neće uloviti. / nekada su na njima praznili zračne puške glede gulaša, dok sam ja -spašavala kokice /od zle.kobi/..
Ista se lokomotova-promijenila—/a u skladu sa –novijom-poviješću/-- Sada je izložena – ona-na paru- ¸Nema - ugljena-pa mora stajati-i—gledati divljanje limenih -ljubimaca--- Vozikaju se mladci / naročito -preko nedjelje tj.vikenda/---Kupili im roditelji kao .dar.za maturu-tj. prije nje /da mogu –bolje-učiti/—Znaju –oni što je motivacija - pritom “caltajući “ novac za tzv. pripreme .-za prijamne .ispite— Pa čemu onda-služi-škola-začuh Nečiji –glas-!? Ti ne shvaćaš-sadašnjost-odgovori -Drugi-glas— Naravno --nema logike—kada je u pitanju-Gospodin Novac. Šuti -stara ,režimska, lokomotiva..- Bolje joj je biti-“kuš-“ Kad –bi ju samo znali gledati—barem na trenutak .prozreli bi njenu tamnu boju— ljepotom Ane -one… Karenjinove---- Realizam bi sjeo –na svoje-pravo –mjesto. Zajedno sa čuvenim početkom –romana- Koga još to zanima-….ta Anina …pusta venecijanska.. / ljubakanja-/-ili recimo-mazurka-------------------- Crno bijela-tehnika-klasične filmske ljepote švedske glumice u istoimenom filmu— Nemoj otputovati -Ana-došapnu mi austrougarska –nekad.Ljepotica-- /Misli/ su -katkad jače—i od svjetlosti..i njene..brzine..I sve je to već jednom zapisano Vlak --prolazi—Banovom Jarugom --stiže -,-pa kasni—minute --sate— Pokrao netko prugu..Drugi --/na važnoj -funkciji/ –nema “papire”-za –istu-šefovanja--- Đaci se vraćaju sa –maturalnoga---domoljubno-osviješteni.Voze se -nasmijani----- U rukama im čuture mineralne vode.. Neki su ipak uspjeli -sakriti-običnu –domaću-rakiju….Roditeljima—--i.. bakama kao suvenirčić.., Materijalizirali su konačno -nečiju prosvjetarsku-ideju-voljenja iste te -domaće-grude.. Netko možda dobiju-za to /Nobelovu nagradu /---- Još su dobro—..i jeftino-prošli –/nisu tražili ekskurziju u Svemir/. Otkrivanje -tople –vode-nakon primarnog opijanja po Španjolskoj --itd-- A ..ti , Ana - Čkomi-kak ja..-!--huknu Lokomotiva. Nemaš drv” -ni .uglen -O centralnem vužgenju –možeš sam –senjati—kak o nofcima od smenskeg rada…Kak ..tlaku v Stubici.. .. .! Potom / došapnu/-malo .-književnije----- -Ne imaš ni Muža---još -manje nekog Ljubavnika.. Profućkala si najbolje godine!!! --------------- Imam sve to –moja mala Lokomotivice. U mislima- Čekaju me na svakoj stanici i stranici—samo ih trebam - prepoznati -u pravi –čas. To mi još nisu oteli –iako su puno puta-pokušali.. A od maturalnoga / na ondašnjem domaćem tlu- baštinim nešto kao grčki poljubac uz…/citat pjesme .. milion--dolara /.. Ne stupih nikada na njeno –tlo—Zato skupljam-razglednice. Ne upoznah ni Španjolsku -/iako sam vlastitoj djeci potraživala vizu za putovanje u tu zemlju—/ na nekom katu Zagrepčanke/.. Koje je ispraznilo/ usput rečeno -roditeljski džep/,kao i--račune -bliže-rodbine Dobih mali parfem-- Još .. miriši --na -proljeće—kao ovaj današnji-/dan /–Čeka me u ladici skupa sa slikama sa onoga moga -putovanja—/o kojem već –pisah/—A trebali bismo -se ponovno-sastati--,poslije dolaska -lastavica—
Suhu prozu moje /završne-refleksije / –prekinu zvižduk lokomotive koja najavi-dolazak –ili -odlazak. Tko će ga -znati----------- Možda -upravo- tih--lastavica-ali-vlastitim /pernatim –prijevozom/-------
MIRA
|
|