HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

http: www.hrvatsko-pravo.hr

 

                                                                                   27. listopad 2014.

                                               

JAMES TRAFICANT NEUSTRAŠIVI BORAC ZA  SLOBODU AMERIKE I SVIJETA

 

 

James Traficant, ugledni i zaslužni američki kongresnik iz savezne američke države Ohio tragično je preminuo 27. rujna 2014. u 73 godini života od posljedica teške prometne nesreće na vlastitom imanju u blizini  Youngstown-a kod Clevelanda, gdje je bio nekoliko godina popularan glavni šerif toga grada.

 

NA SLICI: KONGRESNIK TRAFICANT SA BRAĆOM PARAGA U SVOJEM UREDU U WASHINGTONU

 

Kao vatreni zastupnik obepravljenih, gospodin Traficant postao je lokalni narodni heroj kada je otišao u zatvor na tri dana odbivši sudski nalog za iseljenje iz kuća i stanova nezaposlenih radnika čeličane.

 

Zalagao se za Hrvatsku 1989. godine i kasnije, kada u Hrvatskoj o njemu i njegovim nastojanjim gotovo nitko nije imao pojma u vrijeme jugoslavenske komunističke diktature a tako je ostalo sve do danas zahvaljujući nedemokratskim režimima koji su na vlasti od 1990. godine u Zagrebu.

 

Traficant, devet puta zaredom izabran u Predstavnički dom američkog Kongres u kojem je djelovao više od 17 godina od 1985-2002. godine, borio se za prava ugroženih američkih radnika, protiv razvlašćivanja i izbacivanja na ulicu onih  Amerikanaca koji su ostajali masovno bez svojih radnih mjesta, branio je prava američkih katolika na blagdan Božića kao rođendan Sina Božjeg Isusa Krista, zalagao se za zaštitu nerođenih i protiv zagovornika pobačaja, agnostika i ateista.

 

U jednom govoru u Zastupničkom domu zastupnik Traficant je kazao:

 

«Gospodine predsjedavajući,  novo izvješće navodi da samo 7 posto znanstvenika vjeruje u Boga. To je u redu. A razlog koji se navodi je da su znanstvenici super pametni. Nevjerojatno. Većina tih rastresenih profesora ne mogu pronaći ni zahod.

 

Imam jedno pitanje za ove mudre dečke: Kako je moguće da stvari nastaju od ničega? Stavite ove super-moždane mudrace u neki streljački zaklon sa bombama koje će padati svuda oko njih, i jamčim vam da se sigurno neće moliti  Frankensteinu. Beam me up. «

 

Traficant se je odlučno protivio slobodnoj trgovini sa Kinom i nekim drugim zemljama  i s pravom upozoravao Ameriku da će takva  neoliberalna ekonomija uništiti američku industriju i radništvo.

Sebe je predstavljao kao političara koji voli Ameriku ali mrzi američku vladu koju je odvažno kritizirao tako žestoko  da se je jedanput čak ispričao svim američkim prostitukama, jer je u jednom govoru opisao neke svoje kolege u američkom Kongresu kao političke prostitutke. Naime, držao je da su američke prostituke časnije osobe od nekih njegovih koleg u Kongresu.

  Osobnost sa izvanrednim karakterom i integritetom  kakvu je teško pronaći ne samo u Sjedinjenim Državama odlučno je stao u obranu Ivana Demjanjuka, umirovljenog automehaničara iz Ohia, koji je pod optužbom da je bio nacistički čuvar u koncentraciojskom logoru bio izručen Izraelu i osuđen na smrt da bi kasnije bio oslobođen kao nedužan.

Nakon što je kongresnik Traficant pod misterioznim okolnostima optužen i osuđen za podmićivanje i lažne porezne prijave 2002. godine, premda je sve vrijeme poricao bilo kakvu krivnju i tvrdio da mu je cijeli postupak montiran, što se je kasnije pokazalo i točnim, osuđen je na drakonsku kaznu i odležao je punih sedam godinu u američkom zatvoru sve do 2009. godine.

  Za to vrijeme njegovi neprijatelji ponovno su inicirali postupak protiv 90 godišnjeg Demjanjuka koji je ovaj puta protiv svih zakonskih obzira izručen u SR Njemačku, gdje je umro u staračkom domu čekajući odluku o svojoj žalbi protiv  presude na pet godina zatvora i zapravo je umro nedužan u kućnom pritvoru 2012. godine.

U jednom od svojih zapamćenih nastupa kongrenik Traficant optužio je Clintonovu vladu da uvodi u SAD komunizam jer je stvorila golemi trgovinski deficit i potpomaže gospodarsku ekspanziju Kine koja usmjerava svoje rakete protiv Amerike.

  « Moramo biti glupi. Ronald Reagan je gotovo uništio komunizam, a Clintonova administracija ga iznova subvencionira i stabilizira. Gdje je nestao zdrav razum i domoljublje u ovom Kongresu» izjavio je 2000. godine proročanski Traficant.

  Kongresnik Traficant sam i zajedno sa svojim kolegama zahtijevao je od Tuđmanove vlade istragu i procesuiranje političkih ubojstava Ante Paradžika i drugih političkih i sindikalnih prvaka u Republici Hrvatskoj, slobodne i poštene izbore, slobodu za tiskane i elektronske medije i drugo.

NA SLICI: SUBORCI ZA AMERIČKU I HRVATSKU SLOBODU

  Kongresnik Traficant je u Kongresu SAD oštro osudio Tuđmanovu represivnu politiku, lažirano višestranačje i smjenu legalnog vodstva Hrvatske stranke prava da bi se instalirali režimski agenti provokatori 1993. godine.

  Zbog toga je bio više puta napadan od strane Tuđmanovih trabanata koji su zadnji napad na tog velikog američkog patriotu i humanistu izvršili na stranicama Večernjeg list  nekoliko dana prije njegove tragične i prerane smrti. 

Naravno, Večernji list zabranio je čak i ispravak laži koje je o njemu objavio.

  Mise zadušnice za preminulog kongresnika Jamesa Traficanta održati će se do Božića 2014. u Zagrebu, Washingtonu i Chicagu.

 

KONGRES SAD, WASHINGTON

 

U POČAST  DOBROSLAVU PARAGI


Hon. James A. TRAFICANT, JR.
Ohio
U Zastupničkom domu
Ponedjeljak, 11. rujna, 1989


G. TRAFICANT. Gospodine predsjedniče,  danas želim
odati priznanje Dobroslavu Paragi, hrvatskom
disidentu i aktivisti za ljudska prava, koji  je
donio svoju poruku o zlouporabama ljudskih prava
 u Jugoslaviji građanima Sjedinjenih Američkih Država.


Gospodin Paraga predstavlja sve skupine u Jugo-
slaviji kojima su ljudska prava pogažena,

uključujući Hrvate, Slovence i Albance.

 

On je pretrpio  fizičko i psihičko kažnjavanje u jugoslavenskom
zatvoru 4 godine jer je tražio potpise na peticiju za opću amnestiju

za više od 2.500 političkih zatvorenika u njegovoj zemlji.


Nakon njegovog boravka u zatvoru, Paragi je
dana putovnica i zabrana od strane njegove vlade
da  javno progovori o svojim iskustvima
kao politički zatvorenik ili oko  zloporabe ljudskih prava u Jugoslaviji.

 

On je, međutim, iznio svoja svjedočenja po cijeloj Europi i u
Sjedinjenim Američkim Državama. On  sada planira da se

vrati u Jugoslaviju nastaviti svoju borbu za sloboda svih manjinskih skupina.

 

On riskira uhićenje nakon njegova povratka za njegove hrabre akcije.


Gospodine predsjedniče, Jugoslavija drži u zatvoru više svojih

građana, zbog političkih razloga, nego bilo koja druga
država u istočnoj Europi.

 

Osim toga, za više od 10.000 jugoslavenskih državljana  uskraćeno je pravo nositi putovnicu.

 

Pohvaljujem gospodina Paragu jer je neustrašivo govorio za sve
 nacionalne manjine u Jugoslaviji koje nemaju glas.

 

Ja mu dajem svoju bezrezervnu potporu u
njegovoj potrazi za njihovom slobodom.

 

 

                                                                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Na vrh - Top