HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

http: www.hrvatsko-pravo.hr

 

04. lipanj 2014.

NOVI LIST KLEVEĆE  HRVATSKE OBRAMBENE SNAGE – HOS

 

Glavni urednik Branko Mijić odbija objaviti ispravak osnivača HOS-a radi  povrede ugleda dragovoljaca HOS-a                                        

 

 

U dnevnom listu »Novi list« u broju  od subote 24. svibnja 2014. godine u prilogu „Pogledi“ na str.4-5,  kao i na portalu novine.novilist.hr objavljen je tekst pod naslovom »SDP je sjeo na profašističku stolicu « a u kojem su tekstu za Hrvatske obrambene snage - HOS iznesene teške insinuacije i klevete.

 

NA SLICI: NAKON OTKRIVANJA SPOMENIKA IX BOJNI HOS-A PONOVNO KLEVETE I LAŽI JUGOLJEVIČARA I ANTIHRVATA

 

Sugovornik Novog lista Tonči Majić, predsjednik Dalmatinskog komiteta za ljudska prava neodgovorno, krajnje jednostrano i subjektivno interpretira ratnu ulogu dragovoljačkih postrojbi HOS-a povodom otkrivanja spomenika 9. bojni HOS-a u sastavu 4. gardijske brigade HV-a na Dan pobjede na fašizmom u Splitu 09. svibnja ove  godine.  

 

On izjavljuje a Novi list prenosi slijedeće neistinite tvrdnje: „Odabir lokacije pretvorio je ovaj spomenik u spomenik nasilnim deložacijama i etničkom čišćenju, u kojemu je HOS prednjačio brutalnošću, efikasnošću i pljačkom…Vrh SDP-a napokon je odlučio otkloniti desetljetne prigovore glavnine svojih članova i glasača, a to je da stranka istovremeno pokušava sjediti na dvije stolice. Napokon su odabrali jednu i to – profašističku… Ratni put HOS-a po srpskim kvartovima i stanovima Splita, obilježen je premlaćivanjem i Hrvata koji su ih pokušavali zaustaviti…Dok ga upravo hrvatski fašisti nisu opoganili, najprije u svjetskom, potom i u ovom ratu, izrazi vitez i viteški označavali su drugačije ponašanje“.

 

Osobno sam u svojstvu osnivača HOS-a, predsjednika parlamentarne Hrvatske stranke prava i potpredsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina sa dragovoljcima HOS-a i poznatim aktivistima raznih nevladinih udruga,  na samom mjestu događanja, uspješno  pomogao zaustaviti cijeli niz  deložacija u Zagrebu i Republici Hrvatskoj 1993-994. a ukoliko sam saznao da je netko od pripadnika HOS-a sudjelovao u kakvoj deložaciji zahtijevao sam da odmah prekine sudjelovanje u takvim aktivnostima.

 

MORH je izdao mnogim pripadnicima HV među njima i teško ranjenim i invalidnim pripadnicima HOS-a rješenje o stambenom zbrinjavanju, jer su kao branitelji imali prioritet u stambenom zbrinjavanju, pa su zahtijevali da nelegalni stanari napuste svoje stanove, koje su mnogi zaposjeli nakon što su bivši časnici JNA otišli u četnike, Srbiju ili na okupirana područja RH i BIH  i priključili se velikosrpskoj agresiji na RH i BIH.

 

Nažalost, pojedini nasilni i neodgovorni pojedinci pribjegavali su nasilju i sami provodili deložacije, ali svi slučajevi bili su pod nadležnošću Vojne policije i trebali biti procesuirani od Vojnih sudova, a ukoliko se radilo o pripadnicima HOS-a takvi su bili i dodatno stegovno kažnjeni.

 

Međutim, sugovornik Novog lista Tonči Majić generalizira  i najgrublje vrijeđa sve pripadnike HOS-a čijih je više od petsto članova položilo svoj život u obrambenom ratu protiv velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu.

 

Izjava da je otkrivanje spomenika HOS-u spomenik nasilnim deložacijama i etničkom čišćenju, u kojemu je HOS prednjačio brutalnošću, efikasnošću i pljačkom ne samo što je maliciozna i uvredljiva već je i totalna neistina kada se ima u vidu da je spomenik otkriven za 46 poginulih pripadnika 9. bojne HOS-a koji sigurno nisu sudjelovali u ničemu o čemu svjedoči Majić, i koji temeljem pojedinačnih slučajeva nema nikakvo pravo generalizirati i vrijeđati postrojbe HOS-a koji  su isključivo svojim žrtvama i hrabrošću priznati kao regularna hrvatska vojska Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

 

Uostalom, neka pokaže pravomoćnu sudsku presudu za etničko čišćenje i deložacije za bilo kojeg pripadnika HOS-a koje HDZ-ovo pravosuđe ne samo što nije štitilo nego je mene i niz dragovoljaca nedužne zatvaralo, proganjalo i neosnovano nam sudilo.

 

Izjave T. Majića objavljene u Novom listu teško su povrijedile čast i dostojanstvo više tisuća dragovoljaca HOS-a i članova njihovih obitelji čime  je povrijeđena odredba čl. 16. st. 1 Zakona o medijima, te i u njihovo i svoje ime ovlašten sam i zahtijevam objavu ispravka.

 

 

Dobroslav Paraga

 

           

 

          

 

                                       

                         

 

 

Na vrh - Top