HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

http: www.hrvatsko-pravo.hr

 

                                                                                       20. kolovoz 2014.

 

HSP 1861. NA USTAVNOM SUDU SRUŠILA GLAVNU PREDIZBORNU PAROLU KUKURIKU KOALICIJE

 

HSP 1861. ZAHTIJEVA I UKIDANJE PROTUUSTAVNE ODLUKE KUKURIKU SABORA O UKIDANJU POKROVITELJSTVA HRVATSKOG SABORA NAD OBILJEŽAVANJEM BLEIBURGA

 

 

Hrvatska stranka prava 1861. oborila je sudskim putem jednu od najkrupnijih obmana i demagoških fraza vladajuće SDP koalicije i  njezinih trabanata predvođenih tobožnjim laburistima poznatog sindikalnog demagoga i prodavača magle Dragutina Lesara.

 

 NA SLICI: KUKURIKU KOALICIJA TRAGIČNA I NESUVISLA PROŠLOST, HDZ NIKAKVA BUDUĆNOST

 

Milanovićeva i Lesarova trabunjanja oko ukidanja takozvanih povlaštenih mirovina bili su u takozvanom programu 21. najobičnija demagoška fraza za lakovjerne i naivne građane koji su odreda povjerovali u tu krupnu laž vladajuće koalicije.

 

Isitina je da su to lažno obećanje vladajući pokušali realizirati izmjenom zakona, međutim,  to su učinili protuustavno i na nezakonit način radi čega je HSP 1861. prva pokrenula ustavnosudski postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom demagoških poteza nove vlasti koja umjesto da se obračuna sa glavnim nositeljima organiziranog kriminala i pljačke u državi udarila je na osnovna jamstva uspostave i održanja višestranačkog sustava u zemlji.

 

Nepismena kukuriku koalicija provela je kao izvršna vlast grubi napad na nositelje zakonodavne i sudske vlasti, dakle na trodiobu vlasti kao temelj hrvatskog Ustava a dopustila si je i takav gaf kao što je retroaktivna primjena izmjenjenog zakona što je nedopustivo čak i u većim banana državama nego li je Hrvatska.

 

Ukidanjem prava na zastupničku mirovinu prema ranijem Zakonu formalno je ugrožena neovisnost Hrvatskog sabora od Vlade RH koja je nametanjem takvog zakona zastupnicima u Hrvatskom saboru de facto ukinula svoju odgovornost pred Hrvatskim saborom.  

Ukidanjem prava na sudačku mirovinu prema ranijem Zakonu formalno je ugrožena  neovisnost Ustavnog suda Republike Hrvatske od Vlade RH pa je samim tim pogažena ustavna odredba o sudbenoj vlasti kao samostalnoj i neovisnoj u odnosu na izvršnu vlast odnosno Vladu Republike Hrvatske.

 

Međutim, Kukuriku koalicija iz razloga oportuniteta i plitke političke demagogije nije ukinula odnosno oduzela prava i ostalim kategorijama građana kojima se pod povoljnijim uvjetima mirovina određuje sukladno drugim posebnim propisima o mirovinskom osiguranju kao što su sudionici NOR-a, radnici na određenim poslovima u unutarnjim poslovima i pravosuđu(bivši udbaši i kosovci), pripadnici Hrvatske domovinske vojske od 1941. do 1945., bivši politički zatvorenici, pripadnici bivše JNA, redoviti članovi HAZU-a, bivši članovi Izvršnog vijeća Sabora, Saveznog izvršnog vijeća i administrativno umirovljeni javni službenici, tzv. savezni kadar, članovi Vlade, djelatne vojne osobe, policijski službenici, hrvatski branitelji, rudari ugljenokopa 'Tupljak' d.d. Labin, radnici profesionalno izloženi azbestu te pripadnici HV-a i HVO-a, što je sve suprotno članku 14.st.2. Ustava RH, s obzirom da su na taj način građani navedenih kategorija favorizirani i privilegirani u odnosu na dosadašnje i buduće saborske zastupnike, suce Ustavnog suda RH i glavnog državnog revizora kojima je zakonodavac neustavno oduzeo njihova mirovinska prava i na taj način narušio njihovu jednakost pred zakonom.

 

U Hrvatskoj je milijun ljudi u prijevremenoj mirovini, dok je 13 kategorija u tzv. 'povlaštenoj' mirovini sa 181.224 korisnika. Do prošlih izbora u 'povlaštenoj' mirovini bilo je od tih 181.224 korisnika samo 550 saborskih zastupnika, ministara, premijera, ustavnih sudaca, glavnih revizora.  

 

Dakle, ako se ukida mirovina pod posebnim uvjetima jednoj kategoriji i to onoj o kojoj ovisi stvaranje, nadograđivanje, održanje i provođenje ustavnog poretka u jednoj zemlji, onda nema nikakve pravne i zakonske osnove da ostalih 13 kategorija korisnika nastave primati takozvnu povlaštenu mirovinu.

 

Ili po čemu su to pripadnici represivnih i totalitarnih struktura zaslužni za Republiku Hrvatsku da primaju do smrti povlaštene mirovine, uključujući,  partizane, pripadnike Hrvatske domovinske vojske, pripadnike HAZU i druge a to pravo se ukida saborskim zastupnicima i ustavnim sucima i to Milanovićevom i Lesarovom udbaškom uravnilovkom iz kumrovečke partijske škole koju je ovaj zadnji jedino i pohađao.

 

Pravo na posebnu mirovinu proizlazi dakle iz povećane odgovornosti u obnašanju zastupničke dužnosti, javnosti rada, ograničenošću mandata, nespojivosti bavljenja nekim drugim dužnostima, napuštanju dotadašnje profesije, i otežanim zapošljavanjem nakon prestanka mandata.

 

Ako se pogleda status prava na posebnu mirovinu za parlamentarne zastupnike i suce u najrazvijenijim zemljama članicama EU od Italije, Njemačke, Velike Britanije i skandinavskih zemalja, sve odreda imaju zajamčena prava na posebnu mirovinu za te kategorije državnih dužnosnika.

 

U kontekstu osiguranja neovisnosti pojedinih institucija Ustavni sud mora štititi građane od vlade, od parlamenta, mora donositi odluke koje su često nepopularne u Vladi, ali i drugim moćnim subjektima.

 

Ako trebaju donijeti takve odluke, a riječ je o sucima kojima je mandat pri kraju i prijeti im burza, pitanje je koliko mogu biti neovisni u donošenju odluke, a da se njihova nesigurnost ne pretvori u diktat politike nad pravosuđem.

 

I ova zadnja,  zahvaljujući HSP 1861., djelomično ukinuta zakonska vratolomija SDP-a pokazuje da je Kukuriku koalicija već danas tragična i nesuvisla prošlost bez glave i repa, međutim, treba jasno i nedvosmisleno reći da je sa HDZ-om Karamarka i Kolinde Grabar Kitarović nikakva budućnost ovom narodu i njegovim naraštajima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Na vrh - Top