HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

 

                                                                                   22. studeni 2015.

 

                                                                                                                     

SMRT HRVATSKOG BRANITELJA JOHNA SCARROTTA - LJAGA BEZ PREMCA NA OBRAZIMA ZORANA MILANOVIĆA I FREDA MATIĆA

John Olly Scarrott pokopan u Engleskoj 19. studenog 2015., preminuo je od posljedica teške bolesti koja ga je pogodila nakon sudjelovanja u mnogobrojnim ratnim operacijama kao komandosa Kraljevske mornarice Ujedinjenog Kraljevstva.

NA SLICI: JOHN OLLY SCARROTT I GOTOVINA NA NOVLJANSKOM RATIŠTU

Olly, kako su ga zvali njegovi kolege i prijatelji, engleski katolik i borac za pravdu i mir prepoznao je 1991. godine pravu stranu u ratu za nezavisnost Republike Hrvatske i pridružio se jedinicama HOS-a i ratnom stožeru generala Ante Gotovine na novljanskom ratištu u listopadu 1991. godine. Olly je dao svoj veliki doprinos ustrojstvu tada malobrojne hrvatske obrane i svojim brobenim akcijama i mudrim savjetima pomogao Hrvatskoj kada je bilo najteže.

Dvadeset godina kasnije nakon što ga je pogodila teška i neizlječiva bolest izrazio je želju da mu se u Hrvatskoj regulira i prizna status hrvatskog branitelja u čijoj je obrani aktivno sudjelovao četiri mjeseca, sve do Sarajevskog mira i međunarodnog priznanja Republilke Hrvatske u siječnju 1992. godine.

Sva nastojanja njegovih prijatelja iz udruge bojovnika HOS-a i Hrvatske stranke prava 1861. da se pokrene procedura i riješi status koji Ollyju pripada bila su uzaludna.

Ministar branitelja Fred Matić odbio je čak i sastanak radi dogovora o ovom i mnogim drugim slučajevima već je odbijenice slao putem svoje tajnice. Ministarstvo obrane pozivalo se je na bezumni propis HDZ-ove vlade Jadranke Kosor koja je samovoljno podvukla crtu da se od 2010. godine više nikome neće priznavati status branitelja bez obzira je li ga stvarno stekao ili nije.

Međutim, to nije sve. Olly Scarrotta i njegove suborce koji su odigrali značajnu ulogu u samim počecima agresije na Republiku Hrvatsku ali i puno godina kasnije, što hrvatska javnost uopće ne zna, izdao je i njihov neposredni vojni zapovjednik koji je na njihov zahtjev odbio napisati im i potpisati njihov ratni put.

HSP 1861. pokrenuo je ustavnu proceduru kod Ustavnog suda radi izmjene nepravedne odredbe Zakona o pravima hrvaskih branitelja, ali uzalud. Ako niste kriminalac Ivo Sanader ili Milan Bandić, za vas nema pravde na Ustavnom sudu Jasne Omejac.

Odgovor ustavnih sudaca i sutkinja bio je da nema razloga mijenjati već postojeće restriktivne odredbe Zakona o pravima hrvatskih branitelja.

John Olly Scarrott žrtovavo se za hrvatsku nezavisnost a od te Hrvatske dobio je kao i mnogi drugi nož u leđa.

Ovih dana biti će održana sveta misa zadušnica u glavnom hrvatskom gradu u krugu njegovih prijatelja i suboraca koji će se na taj način molitvom dragom Bogu oprostiti od engleskog časnika i hrvatskog branitelja pripadnika postrojbi HOS-a.

Jednog dana doći će svima računi na naplatu, nadamo se i vjerujemo da će taj dan dočekati na ovome svijetu i oni kojima će ti računi biti isporučeni sa zateznim kamatama, štogod to značilo.

 

 

 

 

 

 

 

   

Na vrh - Top