HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

 

                                                                                   25. studeni 2015.

 

                                                                                                                     

PRERANA SMRT UGLEDNOG SURADNIKA HRVATSKOG PRAVA

Srećko Jurdana, poznati kolumnist i novinar tjednika Nacional, preminuo 20. studenog 2015. u Zagrebu, potekao je iz obitelji čiji je otac bio aktivni časnik tzv. JNA i kasniji direktor mesne industrije Sljeme u Sesvetama.

Premda ljevičarskog i u mladosti jugokomunističkog svjetonazora, Srećko Jurdana brzo je sazrijevao i već u ljeto 1991. godine došao k predsjedniku Hrvatske stranke prava sa odlukom da surađuje u glasilu stranke Hrvatsko pravo kojeg je kao urednik vodio poznati novinski komentator Milan Ivkošić.

Napisao je više članaka i komentara pod drugim imenom, a na njegovu molbu zapovjedništvo HOS-a naoružalo ga je sa poluautomatskom puškom i sandukom streljiva, jer se požalio «da stanuje u neboderu okružen kosovcima i JNA neprijateljima kojima je odavno na nišanu».

Nakon što je HSP zabranjen i uništen u rujnu 1993. od Tuđmanovih eskadrona nasilja i smrti, Srećko Jurdana krenuo je svojim vlastitim putem.

Srećku Jurdani visoki dužnosnik udbe za Hrvatsku Vladimir Ivasović priznao je u razgovoru za tjednik Nacional 1995. godine da je Udba ubila Ernesta Brajdera 1980. godine, hrvatskog disidenta iz Zagreba, jer je između ostalog, potpisao predstavku za amnestiju svih političkih zatvorenika bivše Jugoslavije, ali su cenzorske škare preko noći izrezale to Ivasovićevo priznanje, pa je ostala radi propusta cenzure, samo najava ubojstva Ernesta Brajdera u podnaslovu razgovora sa Ivasovićem, inače bliskim rođakom Ivana Zvonimira Čička.

Donosimo jedan tekst preminulog novinara o predsjedniku HSP-a Dobroslavu Paragi objavljen u tjedniku Nacional 20. kolovoza 1997. godine:

 

 

 

 

 

 

 

   

Na vrh - Top