HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

 

                                                                                   09. studeni 2016.

                                                                                             

                                 NEPRAVDA KOJA UBIJA

Kako je teško biti star a biti mlad. Ova parafraza Ujevićeve Svakidašnje jadikovke moglo bi ocrtati neugaslu težnju za obranom domovine tada malodobnog Ive Lončarevića koji se nije osvrtao na svoje nedostatne godine da ponese težak teret sudjelovanja u ratu za slobodu i nezavisnost. Ivo je bio puno zreliji i stariji od svojih kalendarskih godina.

Premda HOS nikako nije prihvaćao malodobne branitelje radi zakonskih i drugih zapreka, Lonac, kako mu je bio nadimak, nadmudrio je hosovsku administraciju i ostvario svoj san, da poput starijeg brata postane hrvatski branitelj.

Pod zapovjedništvom Ive Muhina našao se u HOS-u na ogulinskom ratištu gdje je nažalost uskoro teško ranjen pa su se njegovi snovi pretvorili u noćnu moru, jer niti je mogao nastaviti svoj braniteljski put niti je radi niza nerazumnih i neodrživih razloga mogao ostvariti barem priznanje svojeg branniteljskog statusa.

U međuvremenu se oženio, postao otac dva mldb sina, školovao se i radio kao programer u jednoj respektabilnoj domaćoj tvrtki za sistemsko inženjerstvo i programiranje.

Prema vlastitom kazivanju bio je vrlo zadovoljan svojim zanimanjem premda nije odustajao od bitke za priznanjem braniteljskog statusa za sebe i maloljetničku braniteljsku populaciju širom države.

I onda je stigla posve neočekivano, kao grom iz vedra neba, žalosna vijest da je u blizini svojeg radnog mjesta na zagrebačkom Črnomercu pronađen bez znakova života u automobilu naš Ivo Lončarević Lonac, koji se nije stigao niti pozdraviti sa svojim najmilijima, sa nama koji smo ga cijenili i poznavali. Kao da se oprostio riječima velikog hrvatskog pjesnika sa početka ovog teksta:

..Jer meni treba moćna riječ,
jer meni treba odgovor,
i ljubav, ili sveta smrt…

Jer mi je mučno biti slab,
jer mi je mučno biti sam
(kada bih mogao biti jak,

kada bih mogao biti drag),
no mučno je, najmučnije
biti već star, a tako mlad!

Nije ga ubio metak, nije poginuo od teškog ranjavanja, Ivu je ubila nepravda države za koju se borio i bio spreman poginuti. Ispraćen bez počasnog voda, bez plotuna i hrvatske himne.Počivao u miru Božjem!

 NA SLICI:IVIN ISPRAĆAJ U VJEČNOST

 

 

   

 

                                                            

                                                                                                                     

   

Na vrh - Top