HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

 

                                                                                   25. ožujak 2016.

                                                 SLOBODAN LANG 1945-2016.

 

Dr Slobodan Lang humanist i domoljub preminuo je koncem veljače 2016. u Zagrebu kao Hrvat i rimokatolik židovskog porijekla. Potekao je iz ortodoksne komunističke obitelji po ocu i bio uključen u sve moguće oblike partijskog života bivše Jugoslavije, premda su mu preci bili hrvatski Židovi po političkom opredjeljenju uvjereni starčevićanci.

Nakon pada Berlinskog zida progledao je i prihvatio borbu za slobodnu i nezavisnu Hrvatsku demokracije i ljudskih prava kao svoj životni credo na kojem je djelovao sve do svoje smrti.

NA SLICI:ZAGOVORNIK HRVATSKE STRANKE PRAVA OBNOVLJENE 1990. GODINE

Premda je bio desetljećima istaknuti i zaslužni član Židovske općine u Zagrebu kao i dugogodišnji predsjednik Hrvatsko američkog društva, radi njegovih hrvatskih uvjerenja i obraćenja na katoličku vjeru, nijedna od tih institucija nije se od njega oprostila niti mu odala počast, što je za ne vjerovati a niti katolička glasila, usprkos tome što je molitveni obred na zagrebačkom krematoriju predmolilo čak šest svećenika.

Liječnik i humanist, u mladosti ortodoksni ljevičar i komunist dokazao je svojim djelovanjem da radi za svoju domovinu i da je na djelu i riječi bio po uvjerenju i opredjeljenju politički Hrvat. Organizirao je humanitarne konvoje za pomoć u ratu za Dubrovnik i bolnicu u Novoj Bili i mnoge druge humnitarne akcije u kojima je izravno sam sudjelovao.

Nekoliko dana nakon krađe izbornih rezultata od strane Tuđmanove vlasti u kolovozu 1992. godine, Slobodan Lang stao je u obranu ideniteta i dostojanstva Hrvatske stranke prava pod vodstvom Dobroslav Parage.

Premda je kasnije naveliko surađivao sa Tuđmanom i HDZom nikada nije opozvao svoja uvjerenja i danu izjavu o HSP koju prenosimo u cijelosti.

 NEODGOVORNE OPTUŽBE PROTIV HSP

 «Hrvatska stranka prava, prva politička stranka u Hrvatskoj, nastala je na temelju učenja dr. Ante Starčevića. Cilj stranke bio je od početka uspostaviti hrvatsku državu utemeljenu na pravnoj sigurnosti triju razina države, vjerskih i nacionalnih i drugih skupina i pojedinaca.

Takva orijentacija stranke privukla je srednji stalež, među kojim i veliki broj Židova. Jedan od njih bio je i moj djed, dr. Ignac Lang iz Vinkovaca.

Balkanski potresi od 1917. do 1992. godine onemogućivali su osnutak hrvatske države, a stranka je djelovala u vrlo teškim uvjetima sve do zabrane 1929. godine. Pošto je uspostavljena NDH 1941. godine, pojedini bivši pripadnici HSP-a čine i greške prihvaćajući pritisak nacističkih sila glede rasnih zakona.

Ta činjenica služila je desetljećima da bi se napadao cijelil hrvatski narod i nijekala njegova prava na državu, demokraciju i samopoštovanje.

Nakon raspada Jugoslavije 1990., Hrvatska stranka prava obnavlja svoje djelovanje i jedna je od prvih koja upozorava na fašističko obilježje vlasti u Srbiji, koja neće prezati ni od jednog oblika fašističke agresije prema drugim narodima, spremni da razaraju tuđe crkve, bolnice, naselja; da ubijaju djecu, žene i starce, te iseljavaju cijela područja obnovivši fašistički genocid nad Hrvatima i Muslimanima /a dijelom i Albancima, Madžarima i Crnogorcima/.

Hrvatska stranka prava okupila je znatan broj mladih omogućivši im da brane svoju zemlju i svoj narod suprotstavljajući se fašizmu i genocidu.

Mnogi od tih mladih ljudi poginuli su ili postali invalidima. Kao i svi mladi, iskazali su veoma snažne emocije, boreći se za dostojanstvo svog naroda i radujući se obnovi hrvatske države, ponekad i sa zastarjelim simbolima prošlosti.

Bitno je da se tim mladim ljudima pruži ruka i podrži ih se u njihovim plemenitim željama za slobodom, sigurnošću i dostojanstvom.

Držim da ne treba prihvaćati nijednu klevetu na račun ove stranke, a sve sumnje treba raščišćavati izravnim uvidom.

Optuživati Hrvatsku stranku prava da je fašistička neprihvatljivo je i neodgovorno.

Međunarodna zajednica treba biti krajnje obazriva u prihvćanju obilježvanja bilo koga, bez obzira je to Davidova zvijezda ili kukasti križ.»

Dr. Slobodan Lang

Predsjednik Hrvatsko-američkog društva i koordinator Hrvatskog odbora za ljudska prava

Zagreb, 6. kolovoza 1992.

 

 

 

                                                

 

                                                            

                                                                                                                     

   

Na vrh - Top