HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

 

                                                                                   20. rujan 2016.

                                                                                             

                                                                                                               

HSP 1861. - PRAVI ODGOVOR NA PODJELU BIH I ČETNIČKI REFERENDUM IZ BANJA LUKE

 

Autor je solidan višedecenijski dokazani pobornik, štovalac moderne pravaške politike u hrvatskom narodu; pobornik Pravaštva kojega su formulirali Nikola Štedul, ideolog i lider Hrvatskog Državotvornog Pokreta (HDP), a neovisno i Dobroslav Paraga s pokojnim Antom Paradžikom iz jedine originalne novovjeke Hrvatske Stranke Prava (HSP) koju su obnovili i uveli na scenu 25.2.1990., nakon što je ona 61 godinu bila nepostojeća - i to s nama u Republici Bosni i Hercegovini povoljnim rezultatom; takvim da je svojom politikom i vojnom postrojbom Hrvatske Obrambene Snage (HOS) prva punom snagom stupila u obranu Republike Bosne i Hercegovine i ostala njoj nedvojbeno lojalna. A naravno, prije toga i nadasve, u obranu Republike Hrvatske od 1990. godine.

NA SLICI: ZAGOVORNICI NEUNIŠTIVOG SAVEZ BOSNE I HRVATSKE-PARAGA I RUSTEMPAŠIĆ

Dosljedno je bilo, na svu sreću, visoko moralno odlučno odbijanje bošnjačkog naroda saveza Republike BiH s republikama Srbijom i Crnom Gorom protiv Republike Hrvatske. Kako su se kasnije stvari razvijale s hrvatske strane, vladajućeg HDZ režima Franje Tuđmana, po sveukupnu situaciju i po hrvatsko Pravaštvo, nažalost u glavnim crtama se može komentirati samo s velikim razočarenjem ali što nikakve veze nema s HSP pod Paraginim rukovodstvom, posebno što je ta stranka skupo, u teškoj krvi, platila svoju lojalnost Republici Bosni i Hercegovini i, naravno, Republici Hrvatskoj.

Hrvatsko Pravaštvo iz 19. vijeka sve do početka 1980-tih godina 20. vijeka je zahtijevalo da teritorij države Bosne (novijim imenom Republika Bosna i Hercegovina od Drugog svjetskog rata do danas) sav pripadne Državi Hrvatskoj i da se pripadnici bošnjačkog naroda izjašnjavaju kao pripadnici hrvatskog naroda; a uzimajući u obzir državne zahtjeve, i kao hrvatska nacija. To nije pogodovalo niti državi Bosni niti bošnjačkom narodu. Na svu sreću, a u vrijeme dok je autor niz godina živio u Sjedinjenim Američkim Državama, čiji je državljanin, 1980-tih godina je Nikola Štedul, lider-ideolog HDP-a, razvio novu, bošnjačkom narodu prihvatljivu, pravašku ideologiju koja nije zahtijevala da Republika Bosna i Hercegovina bude ukinuta i njena teritorija postane dio neke Velike Hrvatske. Također je veliki hrvatski patriota u emigraciji, Nikola Štedul, u svojoj novoj, veoma poboljšanoj, ideologiji naglasio i drugu veliku promjenu, a to je da Bošnjaci i Bošnjakinje sebe mogu zvati bilo Muslimanima, bilo Bosancima (i Hercegovcima) ili kako god oni hoće, to jest, da se ne moraju izjašnjavati kao pripadnici hrvatskog naroda ili hrvatske nacije izuzev ako to neki od njih sami dobrovoljno odluče. Tada još nije iz zabrane i zaborava bilo izvučeno povijesno ime - bošnjački narod - nego je u SFRJ pogrešno nazivan imenom vjerske skupine, Muslimanima. Pretpostaviti se može da je 1980-tih godina u opticaju bilo ime Bošnjaci, Štedul bi to prihvatio.

Na svu sreću, te dvije nove povoljne ideološke odluke vođe i ideologa HDP, Nikole Štedula, postojale su u još jednoj skupini hrvatskih pravaških ideologa pod rukovodstvom Dobroslava Parage i pokojnog Ante Paradžika. Oni su ih uvrstili u političku platformu i praksu Hrvatske Stranke Prava (HSP) odmah od osnivanja. Ponovljeno, te dvije temeljne ideološke odluke glase:

1. Za HSP Dobroslava Parage (danas pod imenom HSP 1861) nema ¨ Velike Hrvatske” koja bi progutala državu Bosnu i Hercegovinu, nego ima Republike Hrvatske prema njenim međunarodno priznatim granicama iz 1992. i ima Republike Bosne i Hercegovine, također svjetski priznate 1992. godine! Pri tome se ima stvoriti konfederacija ili federacija republika Hrvatske i Bosne i Hercegovine, ili u najmanju ruku neki ugovor o savezu dvaju država.

2. Za HSP Dobroslava Parage ima bošnjačkog i hrvatskog naroda kao državljana Republike Bosne i Hercegovine. Dakle, postoje hrvatski narod i bošnjački narod, kao i dvije nacije, hrvatska nacija (država, Republika Hrvatska) i bosanskohercegovačka nacija (država, Republika Bosna i Hercegovina).

Ova dva ideološka poboljšanja u odnosu na Pravaštvo Ante Starčevića iz 19. vijeka, veoma su pogodovala, a i dalje veoma pogoduju, bosanskohercegovačkim patriotima - braniteljima Republike Bosne i Hercegovine. I stoga je još od 1990. godine postojala potreba za savezom s Pravašima Dobroslava Parage, a ona postoji i danas po pitanju njegove jedine ispravne stranke Pravaša, HSP 1861, a protiv Projekta Velike Srbije koji sada okupira pola teritorije BiH po pravno nevrijednom (osuđenom) Aneksu 4 Dejtonskog mirovnog ugovora.

Nažalost, umjesto da pobjedi verzija da se RBiH i RH odupru Velikoj Srbiji, dogodio se Srpsko-hrvatski pakt koji je ujedinio Hrvatsku i Srbiju (plus Crnu Goru) u ratu protiv RBiH. To je bila politika i strategija Republike Hrvatske pod režimom Franje Tuđmana, koja niti do danas nažalost nije u glavnim crtama promijenjena. Ali ukidanje RBiH i etnička podjela njene teritorije bila je i politika nazovi-bošnjačkih lidera i njihovih stranaka, koji su mahom i dalje pod velikosrpskom udbaškom komandom, počevši od Alije Izetbegovića i sada njegovog sina Bakira, pa nadalje.

NA SLICI: BRANILI SMO I OBRANITI ĆEMO JEDINSTVENU BIH: BOG I HRVATI - ALLAH I BOŠNJACI!

Tako da je, paradoksalno ali gorko istinito, HSP Dobroslava Parage (danas HSP 1861) od preko 130 političkih stranaka osnovanih u BiH, bila i ostala jedna i jedina stranka koja je branila i brani Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Ali su u Hrvatskoj i BiH poraženi jedini istiniti Pravaši, oni iz Paraginog HSP-a. Koliko je iz štampe poznato, Tuđmanov režim je izvršio ubojstvo više od 26 istaknutijih članova HSP-a od kojih je najpoznatiji slučaj krilnika HOS-a i generala Armije RBiH, Blaža Kraljevića.

Usprkos svake sabotaže i ostalih zala, ipak Pravaštvo nije nestalo. Nego čak za njime potreba u Hrvata postaje sve veća, a od ispravne Paragine politike bi mnogo koristi danas i u budućnosti imala i Republika Bosna i Hercegovina!

Bez obzira na ogromne korake unatrag u proteklih 25 godina - a za koje Dobroslav Paraga i njegovi iskreni članovi stranke, sljedbenici, simpatizeri... ne snose nikakvu krivicu - sva ta potreba za njegovim Pravaštvom je aktualna, važna, neophodna... i danas kao i cijelo vrijeme u toku proteklih 25 godina. S time da je potrebno danas i ubuduće na tome žestoko, moralno, principijelno, neštedimice... poraditi!

Svaka pojedina osoba iz redova branitelja Republike Bosne i Hercegovine treba napraviti vlastite odluke kao neovisno ljudsko biće, slobodno od bilo kojih utjecaja, slobodno od bilo koje propagande, a s jedinim ciljem: Obrana i prosperitet Republike Bosne i Hercegovine i njenih odanih građana! Ako je zaključak povoljan, ta osoba treba s HSP 1861 čim prije kontaktirati, komunicirati, u svrhu razumijevanja, poznanstva, suradnje... da se vidi što bi se moglo čim prije i čim bolje učiniti za uspostavu, promociju i uspjeh HSP 1861 u Bosni i Hercegovini.

Bilo bi izuzetno važno učestvovati i uspjeti u poduhvatu koji bi potakao i osigurao politički uspjeh istinitog Pravaštva u BiH - a u čemu bi svako ponaosob trebao naći svoje mjesto i ulogu u okviru HSP 1861 u BiH, što je veoma važno, poželjno, zanimljivo, moralno, pametno...

Ovo su osnovni ideološki stavovi i okvirno preporučena praksa po pitanju Pravaštva za branitelje Republike Bosne i Hercegovine u odnosu s jednim i jedinim istinitim liderom Pravaša, Dobroslavom Paragom, i njegovom HSP 1861.

Sven Rustempašić, Sarajevo, 2016.

                                                                                                                            

 

                                                            

                                                                                                                     

   

Na vrh - Top