HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

 

                                                                                   19. veljače 2017.

HRVATSKI TJEDNIK NAKON 25 GODINA PRENIO VIZIONARSKI INTERVJU DOBROSLAVA PARAGE ZA TJEDNIK DER SPIEGEL IZ 1992. GODINE
 

 

U Hrvatskom tjedniku od 12. siječnja 2017. godine objavljen je tekst dugogodišnjeg urednika radio Deutsche Welle za Jugoslaviju Gojka Borića povodom sedamdeset godina izlaženja njemačkog tjednika “Der Spiegel” pod naslovom "Hrvati se često nisu mogli prepoznati u njemačkome Ogledalu” u kojem djelomično prenosi  Paragin razgovor za taj ugledni međunarodni tjednik iz 1992. godine i ocjenjuje ga kao hrvatsku političku glupost u odlučujućim povijesnim danima.  

 

NA SLICI: NASLOVNICA DER SPIEGELA U KOJEM JE OBJAVLJEN RAZGOVOR SA DOBROSLAVOM PARAGOM

 

Njemu je i danas nevjerojatno da  predsjednik HSP-a i osnivač HOS-a dade taj i takav intervju jer je kao dopisnik služio i Bonn i Beograd pa ni pod stare dane ne shvaća pravašku ideologiju za spas i opstojnost hrvatskog naroda u Hrvatskoj i Bosni.

 

Za razliku od Gojka Borića koji je jednostrano nabrojao sve i svašta kako bi dokazao svoju negativnu sliku o Der  Spiegelu, što je samo djelomično točno, treba navesti da je ljevičarski i u svijetu utjecajan vodeći njemački tjednik Der Spiegel u više navrata jedini pisao relativno točno o političkim progonima u Hrvatskoj nakon sloma Hrvatskog proljeća 1971. godine i da je već pod konac 1977. godine dao prikaz progona hrvatske političke opozicije i zatrašujući tretman politčkih zatvorenika u hrvatskim zatvorima.

 

Nadalje, bez obzira na svojevrsnu ljevičarsku zaslijepljenost njegovog osnivača i glavnog urednika pokojnog Rudolfa Augsteina, koji je bio siva eminencija podzemnih struktura moći, Der Spiegel je jedini od glavnih svjetskih tjednika zatražio nakon Titove smrti intervju sa upravo preminulim proljećarem Markom Veselicom u kolovozu 1980. godine koji je Dobroslav Paraga u suradnji sa novinarom Hansom Peterom Rulmannom inicirao, organizirao, realizirao i uspješno dostavio, unatoč danonoćim pokušajima Službe državne sigurnosti da to spriječi, redakciji Der Spiegela u Hamburg,

 

Nažalost, Der Spiegel ga zbog preopširnosti nije objavio, Veselica se  protivio kraćenju intervjua, ali ga je  redakcija tjednika prepustila Rullmannu za objavu kao brošuru pod naslovom Hrvatsko pitanje - smrtonosna bolest Jugoslavije.

 

Valja naglasiti da je to jedina stvar koju je Veselica uspješno napravio u vremenu  između dva zatvora. Iz prvog je naime izašao u studenom 1977. godine a u drugi je dospio već u travnju 1981. godine.

 

Paraga se nije ustručavao pomagati novinarima Der Spiegela kao što su urednici za Istočnu Europu u vrijeme Jugoslavije Claus Reinhardt, Roland Hofwillerr, dopisnica Renate Flottau, John Goetz i drugi dok im se neki budući vodeći HDZ-ovci nisu usudili otvoriti niti vrata svoga stana.

 

Tako je izašao relevantan članak o suđenjima Tuđmanu, Veselici, Gotovcu i Paragi 1981. pod naslovom “Idealan pastir” čime su na velika vrata predstavljeni montirani politički procesi u Zagrebu, dok su iz ondašnje Europske zajednice i SAD o tome “mudro” šutjeli podržavajući status quo u Jugoslaviji.

 

Der Spiegel je jedini od časopisa sa planetarnim utjecajem objavio tekst pod naslovom "Tito je trebao biti u Nürnbergu suđen za ratni zločin" za Titovog života, a nakon njegove smrti intervju sa libijskim predsjednikom Gadafijem koji je izjavio da nitko nema pravo njemu predbacivati atentate na svoje političke protivnike u inozemstvu jer Tito je to činio neprekidno pa mu nitko za to nije prigovarao.

 

To što Borić ocjenjuje Paragin razgovor pod naslovom “Ubojstva kao u Sarajevu" za Der Spiegel iz rujna 1992. godine “hrvatskom političkom glupošću u odlučujućim povijesnim danima”,  njegovo je pravo na slobodu mišljenja I izražavanja  hrvatskog jala i zavisti, premda iz toga intervjua dan danas nakon 25 godina ne bi trebalo promijeniti niti jedno slovo jer je to bio vizionarski i upozoravajući intervju, ne samo za  Hrvatsku već i za Europu i svijet.  

 

Paraga je prije četvrt stoljeća jasno rekao za  vodeći europski tjednik da je Zapad Hrvatsku i BIH ostavio na cjedilu, da će radi toga u BIH doći ratovati mudžahedini, da Hrvatska i Bosna imaju jednako pravo na ujedinjenje kao Istočna i Zapadna Njemačka podijeljene nakon završetka Drugog svjetskog rata, da je on sam antikomunist i antifašist i da su laži kojima njega i HOS lažno optužuju da su fašisti ili fudnamentalisti itd.

 

Predsjednik Paraga ispravak intervjua je poslao odmah nakon njegove objave i to glede opreme razgovora a i radi nekoliko novinarskih insinuacija na njegov račun.

 

U nastavku slijedi intervju Dobroslava Parage tjedniku Der Spiegel od 21. rujna 1992. kojeg hrvatska javnost do danas nije imala prilike pročitati.

 

 

RAZGOVOR ZA DOBROSLAVOM PARAGOM, DER SPIEGEL 21. RUJAN 1992.:

 

 

                                                                                      UBOJSTVA KAO U SARAJEVU

 

                                    

Na vrh - Top