HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

 28. svibanj 2021.

 

PRESUDOM EUROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA ODAVNO JE TREBAO BITI SMIJENJEN PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA RH ĐURO SESSA

 

 

Protiv predsjednika Vrhovnog sud RH i predsjednika Državnog izbornog povjerenstva Đure Sese osim vrlo optužujućeg i više puta ponovljenog svjedočenja Zdravka Mamića podnesene su i prijave Državnom odvjetništvu RH, predsjedniku Republike, nadležnom tijelima Sabora RH i Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa radi sumnje da je osobno umješan u  zlouporabu službenog položaja, primanje mita i protiv opće sigurnosti ljudi i imovine.

 

NA SLICI: RADI NIZA KORUPTIVNIH NEDJELA POPUT KUPLJENOG STANA U TIRANI USTAVNOJ SUTKINJI ALTINI XHOXHAJ UZ JOŠ 109 SUDACA IZREČENA DOŽIVOTNA ZABRANA RADA U PRAVOSUĐU

 

Nakon što su od početka 2021. godine javno dostupne imovinske kartice sudaca, protiv čijeg je objavljivanja bila većina sudaca, očigledan je veliki nesrazmjer između stečene imovine i prijavljenih prihoda uskoro bivšeg predsjednika Vrhovnog suda. Sessa je prijavio mjesečne neto prihode od ukupno 37.436 kuna, dok od honorara godišnje prima 53.500 kuna.

Bez supruginih prihoda, Sessa sam na godišnjoj razini zaradi oko 502.700 kuna, odnosno oko 67.500 eura, međutim, kao imovinu koju je kupio prijavio je samo manji stan i automobil.

Proizlazi da je s mjesečnim prihodima od 41.894 kuna (oko 5.600 eura), odnosno 67.500 eura godišnje, Sessa za cijeli svoj životni vijek stekao tek stan u Zagrebu od 66 m2, automobil srednje klase i ušteđevinu od 40.000 eura.

Kada bi Sessa godišnje potrošio polovinu iznosa od 67.500 eura, ostalo bi mu oko 33.000 eura godišnje, dakle, za deset godina uštedio bi  najmanje 330.000 eura, a on je na Vrhovnom sudu ne deset već trinaest godina.

Dakle,  sva imovina koju je prijavio u imovinskoj kartici sa nasljeđenom, zarađenom imovinom i ušteđevinom iznosi 190.000 eura, što je daleko od prihoda koje ostvaruje.

Skandalozno je da Sessa u imovinskoj kartici navodi da je supruzi darovao stan u Velom Lošinju od 40 kvadrata vrijedan 292.000 kuna koji  je kupio novcima koje je dobio u parnicama dobivenim protiv Večernjeg lista, Slobodne Dalmacije, HSP-a i Dobroslava Parage radi objave navoda i fotografija o razbacanim tisućama glasačkih listića na travnjaku oko sjedišta izborne komisije na području zagrebačke Trešnjevke kojoj je predsjednik bio Sessa 1992. godine kada su održani lažirani predsjednički i parlamentarni izbori.

Međutim, Sessi je isplaćen tri puta veći iznos od dosuđenog sudskom presudom na osnovu protuzakonitog izračuna zateznih kamata od državne agencije FINA, dakle, protupravno  stekao je dobit bez osnove i tako stečenom dobiti, koju je odbio vratiti na zahtjev oštećenih, kupio stan bez pokrića, što je opravdan razlog za njegovo razrješenje sa položaja predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske i predsjednika DIP-a.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je 09. veljače 2021. presudu: Xhoxhaj protiv Albanije (15227/19) u kojoj je presudio da je nezakonito i koruptivno bogaćenje sudaca, na primjer posjedovanje stana bez pokrića, razlog za opoziv, smjenu i trajnu, doživotnu zabranu obavljanja sudačke ili pravosudne djelatnosti.

Tom presudom potvrđena je ranija odluka neovisne kvalifikacijske komisije, u čijem sastavu nije bio niti jedan sudac, kojom je doživotno izbačeno iz pravosuđa sto i devet sudaca i tužilaca u Albaniji, brojni predsjednici najviših sudova a četrdeset i šest sudaca i glavni državni odvjetnik sami su dali ostavke.

S obzirom da se  Republika Hrvatska pristupanjem Europskoj konvenciji o ljudskim pravima obvezala na izravnu primjenu svih odluka Suda za ljudska prava koje su analogne slučajevima u Hrvatskoj, HSP 1861. je već prije dva mjeseca prozvala i pozvala nadležne da temeljem citirane presude ESLJP Xhoxhaj protiv Albanije (15227/19) odmah zatraže suspenziju i razrješenje predsjednika Vrhovnog suda RH i Državnog izbornog povjerenstva Đure Sesse sa tih položaja.

Naravno, u Hrvatskoj od svega zatraženog ne samo da se nije dogodilo ništa, a po sili Zakona se moralo dogoditi, već Sessa odlazi sa svojeg položaja samo iz razloga jer ga Milanović neće predložiti za slijedeći mandat, jer umjesto njega predlaže još jednu nesposobnu, umišljenu i politički i pravno kompromitiranu ali njemu vrlo blisku osobu.

Umjesto svakodnevnih budalaština dvojice nekompetentnih opsjenara Milanovića i Plenkovića, koji vode Hrvatsku do sigurnog uništenja, hrvatske suce treba, posebno donesenim “Zakonom o provjeri”, istražiti procjenom imovine u njihovom vlasništvu i vlasništvu članova njihove uže i šire obitelji bez zastarnog roka.

Zatim provjerom povezanosti sudaca sa organiziranim kriminalom i provjerom njihovih profesionalnih kompetencija, odnosno, koliko su im puta i na kojim razinama ukidane odluke i presude. Tim kriterijima vrlo brzo bi više od polovice hrvatskih sudaca izgubilo svoju stolicu a dosta bi ih završilo i na optuženičkoj klupi uz oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi.


 

                              

                                                               

          

                                                                                                     

                                                                                                 

 Na vrh - Top