HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

 

 24. srpanj 2021.

 

PREMIJER PLENKOVIĆ POGREŠNO NIKOLU TESLU PROGLASIO SRBINOM

 

U izjavi za medije u Jelsi na otoku Hvaru 23. srpnja 2021. predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković povodom protivljenja Narodne banke Srbije da se na euro kovanice iz Republike Hrvatske otisne lik Nikole Tesle izjavio je da “mi nikoga nikome ne uzimamo, nego smatramo da je Nikola Tesla, bez obzira na to što je on u smislu svoje nacionalnosti Srbin - dapače, to je još jedna velika gesta Hrvatske i ja to vidim samo kao plus”.

 

NA SLICI:  DVOSTRUKA ŠTETOČINA UKIDA NACIONALNU VALUTU NA ŠTETU SUVERENITETA I PROGLAŠAVA TESLU SRBINOM

 

 

Dakle, jednog od vodećih znanstvenika u povijesti koji zadnjih godina doživljava pravu renesansu nakon što je poduzetnik Elon Musk nazvao svoju tvrtku za proizvodnju električnih automobile Tesla, Plenković je otpisao iz hrvatskog nacionalnog i povijesnog konteksta i proglasio ga Srbinom.

 

U vrijeme Nikole Tesle Srpska pravoslavna crkva nije uopće postojala u hrvatskim zemljama. SPC dolazi kao državna Crkva Srbije u Hrvatsku tek 1918. godine, i samovoljnim dekretom je pretvorila  hrvatske pravoslavce u Srbe, otimajući ih od hrvatskog političkog naroda, i dokidajući njihovu pripadnost pravoslavnim mitropolijama dalmatinsko-bukovinskoj, sarajevskoj i u Srijemskim Karlovcima u sklopu Austro Ugarske Monarhije.

 

Pravoslavci u hrvatskim zemljama u Teslino vrijeme nisu se osjećali niti se većinom deklarirali Srbima, naprotiv, mnogi pravoslavni intelektualci /August Harambašić, Svetozar Borojević, Petar Preradović, Josip Runjanin i dr./ postali su vatreni hrvatski patrioti poput Ante Starčevića, kojemu je majka bila pravoslavne vjere.

 

U dokumentima iz Matice rođenih, koji su 2015. predstavljeni na izložbi u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, zapisano je da je Nikola Tesla rođen 28. lipnja 1856. godine po julijanskom kalendaru ili 10. lipnja po gregorijanskom. Kršten je dan poslije. Otac Milutin Tesla bio je paroh, ali ne Srpske pravoslavne crkve, majka se zvala Georgina, a Teslin kum na kršetnju bio je Jovan Drenovac, kraljevski kapetan austrijske mornarice.

 

 U dokumentu iz Matice rođenih nacionalnost nije navedena jer se u to doba u knjigama bilježila samo vjeroispovijest, a kod Tesle je navedeno da je istočnopravoslavne vjeroispovijesti.

 

Sam Nikola Tesla o svom porijeklu u osobnom dnevniku je napisao:

Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prepreci došli preko Novog Vinodola.

 

Preci moje majke, Kalinići, također su hrvatski plemići iz Novog Vinodola. Moj pradjed stjecajem okolnosti morao je otići u Bosansku krajinu (turska Hrvatska) te se tamo oženio pravoslavnom djevojkom i prešao na pravoslavlje.

 

On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao Tesla, prema alatki kojom se obrađuje drvo, i od tuda i moje sadašnje prezime Tesla. To je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota“.

 

Dakle, znanstvenik Nikola Tesla potječe iz hrvatskih plemićkih obitelji Draganića i Kalinića koje su stoljećima  bile katoličke denominacije a tek je njegov pradjed radi ženidbe u Bosanskoj krajini prešao na pravoslavlje, dakle treće koljeno prije rođenja izumitelja Tesle.

 

Stoga je krajnje neodgovorno i netočno  svjetskog znanstvenika genijalnog Nikolu Teslu proglašavati Srbinom iz neznanja ili radi kratkotrajne kolaboracije HDZ-a sa Miloradom Pupovcem.

 

Nikola Tesla nije sam za sebe nikada izjavio da je Srbin ili Hrvat, ali je vlastoručno zapisao da mu je drago što ga i Hrvati smatraju svojim.

 

Američka TV kuća Discovery Channel uvrstila ga je 2005. godine među 100 najznamenitijih Amerikanaca u povijesti.  

 


 


 


 


 

 


 

                              

                                                               

          

                                                                                                     

                                                                                                 

 Na vrh - Top