HRVATSKO PRAVO
Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj http: www.hrvatsko-pravo.hr
04. lipanj 2024. DR. JOSIP JURČEVIĆ POVJESNIČAR, EKSPERT HAŠKOG SUDA I SABORSKI ZASTUPNIK OPOVRGNUO NA SUDU KLEVETE I DIFAMACIJE „HRVATSKOG TJEDNIKA“ O DOBROSLAVU PARAGI
Od kada je takozvani „Hrvatski tjednik“ prije zamalo dvije godine u rujnu 2022. godine objavio bezumne klevete i laži o Dobroslavu Paragi da je zavrbovani agent KOS-a i Udbe koja da ga je još prije prvog uhićenja ucijenila kao homoseksualca sa snimkama koje ne postoje i koje nitko nikada nije vidio ili predočio, taj čudovišni list nalazi se na optuženičkoj klupi u parničnom postupku koji se protiv istoga vodi radi objave ispravka objavljenih laži i povrede osobnosti oštećenog.
Nedavno je na glavnoj raspravi kao svjedok saslušan poznati hrvatski povjesničar Josip Jurčević i odnedavno zastupnik u Hrvatskom saboru, pa donosimo dijelove iz njegovog svjedočenja u kojem je u cijelosti osporio gnjusne laži Ivice Marijačića urednika i nakladnika kompromitiranog i degutantnog „Hrvatskog tjednika“.
NA SLICI: JOSIP JURČEVIĆ ISTINOM PROTIV LAŽI IVICE MARIJAČIĆA I "HRVATSKOG TJEDNIKA" IZ ZADRA
„Ja sam inače povjesničar i bavio sam se istraživanjem više tajnih službi i njihovih dokumenata te mogu reći da se vjerodostojnost bilo kojeg od tih dokumenata treba provjeriti na način da se iz arhiva taj dokument zatraži i utvrdi da li je on autentičan i vjerodostojan.
Nikada kroz svoj istraživački rad nisam naišao na snimku o kojemu govore u predmetnome članku „Hrvatskog tjednika“ niti sam našao podatak da bi tužitelj surađivao s tajnim službama bivše Jugoslavije niti da bi ga one ucjenjivale u bilo kojem smislu.
Upravo suprotno ono što sam ja saznao iz svoga istraživačkog rada jest da je tužitelj kao i cijela njegova obitelj bio na meti tih službi i to zbog svog nacionalizma i zbog protivljenja komunizmu. On je bio tada u skupini najistaknutijih državnih neprijatelja.
Po Josipu Perkoviću i Janu Gabrišu provedena je rekonstrukcija Službe državne sigurnosti Republičkog sekretarijata za unutarnje poslove SR Hrvatske u vremenu 1980. – 30. svibnja 1990. te je u toj rekonstrukciji utvrđeno da je tužitelj među najistaknutijim neprijateljima režima, glavnim inspiratorima, organizatorima i nositeljima neprijateljske aktivnosti, da je bio stalno praćen i prisluškivan.
Navedeni su i djelatnici tih službi no nikada nije utvrđeno tko su bili suradnici tajnih službi te se njih moglo naći samo pod pseudonimima.
Treba naglasiti da su tri najmoćnija čovjeka stvarno i formalno između 1980-1990. u Hrvatskoj bili Mika Špiljak, Stanko Stojčević i Ivica Račan i da je svoj trojici šef kabineta bio Slavko Malobabić visoki agent KOS-a JNA u Hrvatskoj i glavni strateg operacije Labrador i Opera koji je razmijenjen sa skupinom Labrador 1991. godine.
Inače kada u svom istraživačkom radu naiđem na klasificirane dokumente pazim na dezinformacije kojih je bilo jako mnogo i čovjek treba biti oprezan.
Te dezinformacije bile su izrazito stručno napravljene i one su bile kreirane upravo od bivših tajnih jugoslavenskih službi a njihovi djelatnici služili su se često metodama ucjene i to raznim stvarima a najčešće gospodarskim kriminalitetom za što najbolje služi činjenica da su ti djelatnici nastavili raditi kao institucija i nakon nastanka hrvatske države.
Što se tiče deklasifikacije dokumenata metodologija je uvijek ista i tako je na primjer Haaškom sudu dostavljena povjerljiva dokumentacija koja međutim nije bila deklasificirana pa ju nisu smjeli koristiti.
Inače kada želite dobiti neki službeni dokument od tajnih službi treba im postaviti službeni zahtjev no to nije garancija da ćete ga dobiti jer kriteriji su nejasni, netko dobije a netko ne.
Kada mi se predočava predmetni članak i dokumenti koji su objavljeni u sklopu toga članka navodim da bi trebalo provjeriti autentičnost tih dokumenata pa tako zatražiti od SOA-e podatak da li se pod tim brojem vodi dokument toga sadržaja.“
|