HRVATSKO PRAVO

Prve online stranačke novine u Republici Hrvatskoj

07. svibanj 2025

ISPRAVAK NAKON ČETIRI GODINE

Reagiranje na članak ‘Žalosna sudbina ‘dragovoljaca‘ s Tomislavca: što bi dali da se zgodi barem jedan, mali - rat‘

Reagiranje objavljujemo sukladno Zakonu o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13, 114/22)

Piše: Jutarnji list Objavljeno: 07. svibanj 2025. 15:00

Povodom članka koji je 26. studenog 2021. godine pod naslovom "Žalosna sudbina ‘dragovoljaca‘ s Tomislavca: što bi dali da se zgodi barem jedan, mali - rat" objavljen na portalu Jutarnji.hr, objavljujemo reagiranje Dobroslava Parage:

U tjednoj kolumni “Vijesti iz Liliputa” Jurica Pavičić pod naslovom – “Žalosna sudbina “dragovoljaca” s Tomislavca”, objavljenoj u subotnjem Magazinu str. 28 od 27. studenog 2021. u tiskanom i online izdanju Jutarnjeg lista netočno je navedeno slijedeće: “drugi hrvatski Švrček – Dobroslav Paraga – organizirao je paravojni HOS, ali rat je odsjedio u Zagrebu.”

Netočno je da sam rat odsjedio u Zagrebu, jer sam na brojnim ratištima bio i sudjelovao u tijeku rata za oslobođenje i neovisnost Hrvatske i sve sam poduzimao i činio na političkom, vojnom i međunarodnom planu da se Hrvatska i BIH uspješno odupru vojnoj agresiji na njihov suverentitet i teritorijalnu cjelovitost, o čemu postoji golema pismohrana I fotodokumentacija.

Netočno je da je HOS 1991.g. bio paravojni, jer su o odnosu na bivšu Jugoslaviju, tada jedino međunarodno priznatu, sve hrvatske oružane snage ZNG, HV i HOS smatrane kao paravojne, a da su HOS jedinice bile legalne postrojbe hrvatske obrane i vojske potvrdio je kasnije Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, zapovjedi Glavnog stožera HV-a kao i pravomoćna presuda Vojnog suda u Zagrebu od 04. studenog 1993. godine.

DOBROSLAV PARAGA, utemeljitelj postrojbi HOS-a i suorganizator obrane RH 1991-1995.

Na vrh - Top